Perețianu: În România nu există deficit de doctori! Avem mai mulți ca Japonia sau SUA

România are mai mulți doctori pe mia de locuitori decât țări precum Japonia sau SUA
EXCLUSIV
În România nu există deficit de doctori, și o afirm cu datele în față, a subliniat dr Dan Perețianu, la Interviurile DC News și DC Medical. Problema e cu totul alta

Doctor Dan Perețianu, lider al Sindicatului medicilor Esculap, fost președinte al Camerei Federative a Medicilor, a explicat EXCLUSIV la DC News și DC Medical că avem mai mulți doctori pe cap de locuitor decât țări mult mai avansate și mai civilizate ca noi.

„În România nu există deficit de doctori, și o afirm cu d atele în față, deși toată lumea zică că ne pleacă doctori și că nu avem doctori. Nu e adevărat! În acest moment în România nu avem deficit! Și vă spun și care sunt cifrele. La Colegiul Medicilor sunt înregisitrați 59.000 de medici cu liberă practică, la Colegiul Medicilor Dentiști care însemană Colegiul Stomatologiei, sunt înregistrați 18.000, și ca rezidenți, adică tot ca doctori, că lucrează ca doctori prin diferite spitale și fac muncă de doctori, mai sunt încă 15.000. Cu alte cuvinte sunt vreo 73.000 de doctori în România în acest moment", a arătat liderul de sindicat.

Asta face ca țara noastră să aibă mai mulți doctori pe mia de locuitori decât țări care sunt infinit mai avansate economic.

3,83 de medici la mia de locuitori

„De aici rezultă că România are 3,85 la mia de locuitori. Pe vremea lui Ceaușescu erau 1,85. Deci, în 1990 (după Revoluție, n.r.) România avea 1,85 doctori la mia de locuitori. Deci, în acest moment sunt de două ori mai muli doctori decât erau în 1990. Dacă te uiți la numărul de doctori, în Franța sunt 3,3. În Germania tot 3,3. Dar iată Statele Unite, Coreea, Japonia au 2,9, Marea Britanie se chinuie să treacă de la 2,9 doctori la 3 doctori la mia de locuitori. Vorbim de țări importante, Canada, Statele Unite. În București, acum 10 ani de zile, erau 10.000 de doctori. Acum sunt 15.000. E vorba de doctorii cu liberă practică, fără rezidenți că ei nu au liberă practică. Ei fac muncă de doctor, dar nu au liberă practică, sunt înregistrați altfel. Gândiți-vă că în momentul în care s-a făcut primul contract cadru, în 1998, era trecut acolo la medicul de familie că trebuie să aibă 1.750 de pacienți. Ei, bine, acum e de ajuns să ai o listă de 800. De ce? Pentru că sunt prea mulți doctori care, în anumite zone, nu au lista de 1.750 și nu au nici măcar lista de 800. Cu toate acestea, sunt zone în țară care nu au doctori", a punctat dr Dan Perețianu.

În acest condiții, cum se explică acele cozi, aglomerări și liste de așteptare din cabinetele medicilor de familie, de la spitale, clinici și laboratoare de analize?

„Problema numărului de doctori în România, nu e a numărului, în sine, ci a repartizării geografice. Pe vremea lui Ceaușescu, sau chiar dinaintea sa, se făcea o repartiție a doctorilor. Mai întâi te duceai la țară, stăteai 2-3 ani de zile, după aceea făceai o specialitate, te trimiteau într-un orășel mai mic. Și atunci, creșteai, creșteai, până când ajungeai. Existau orașe închise, cum sunt cele universitare, în care trebuia să fi fost pupilul unui profesor important ca să poți să ajungi. Așa se întâmpla. (...) Până în 1998, când s-a intervenit cu sistemul da cabinete și d e medicină de familie, doctorii care terminau facultatea se duceau la țară. Și ce era rău în asta? Nu era rău, chiar dacă nu aveau experiență. Aveau doctori, acum nu mai au deloc!", arată medicul Perețianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel