Pericolele din spatele machiajului. Cum te pot îmbolnăvi anumite produse și ustensile

Studiile arată că anumite produse de machiaj, precum și unele ustensile folosite pentru aplicare, pe care oamenii nu le curăță periodic, adăpostesc bacterii periculoase, cum ar fi Staphylococcus aureus și Escherichia coli.

Un nou studiu, realizat de Școala de Științe Medicale de la Universitatea Aston din Birmingham, Marea Britanie, arată că produsele de machiaj și aplicatorii cosmetici adăpostesc bacterii periculoase.


Cercetătorii Amreen Bashir, Ph.D., și prof. Peter Lambert au analizat probe din 467 de produse de înfrumusețare pe care utilizatorii din Marea Britanie le donaseră. Aceste produse au inclus: 96 de rujuri, 92 farduri de ochi, 93 mascara, 107 rujuri lichide și 79 de bureți de machiaj pe care oamenii îi folosesc pentru a aplica fond de ten sau anticearcan.

Testele cercetătorilor au arătat că aproximativ 70-90% din toate aceste produse au fost contaminate cu bacterii și că bureții de machiaj aveau cel mai mare potențial de risc.

În principal, cercetătorii au descoperit S. aureus, E. coli și Citrobacter freundii - care sunt bacterii asociate cu infecții ale pielii, intoxicații alimentare și, respectiv, infecții ale tractului urinar (ITU).

"Enterobacteriaceae au fost, de asemenea, detectate la toate tipurile de produse, cu o prevalență deosebit de mare în bureții de machiaj (26,58%) ”, se arată în studiu

Bureții de machiaj au avut, de asemenea, cea mai mare rată de contaminare cu fungi, 56,96%. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că oamenii trebuie mai întâi să umezească acești bureți pentru a putea aplica machiaj cu ei. Suprafețele umede, explică autorii studiului, creează terenuri fertile de reproducere pentru ciuperci.

Unele dintre cele mai mari încărcături de contaminanți bacterieni - în special Enterobacteriaceae - au fost prezente și în luciul de buze, rujurile demonstrând cea mai mică rată de contaminare.

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel