PERTUZUMAMUB - prospect

Foto: Pixabay
PERTUZUMAMUB - prospect. Acțiune: antineoplazic; anticorp monoclonal umanizat IgG 1 produs în celule de mamifer (ovar de hamster chinezesc) prin tehnologia ADN recombinant. Blochează heterodimerizarea ligand-dependentă a receptorului 2 al factorului de creştere epiderma! uman (HER2) cu alţi membri ai familiei HER, inclusiv EGFR, HER3 şi HER4. Ca urmare, inhibă semnalizarea intracelulară iniţiată de liganzi prin două căi de semnalizare importante, protein-kinaza - activată de mitogeni (MAP) şi fosfoinositol 3-kinaza (PI3K), cu oprirea creşterii celulelor şi apoptoza. Mediază citotoxicitatea mediată celular dependentă de anticorpi. Asocierea cu trastuzumab majorează semnificativ activitatea antitumorală în modele de xenogrefă cu HER2 exprimat în exces.

PERTUZUMAMUB - prospect

Denumire comercială: PERJETA

Forma: concentrație pentru soluție perfuzabilă

Indicații: Neoplasm mamar metastatic HER2-pozitiv sau recurent local inoperabil, în asociere cu trastuzumab şi docetaxel, la pacienţii adulţi care nu au urmat anterior tratamentul anti-HER2 sau chimioterapie pentru boala lor metastatică.

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție: Administrarea se face de către personal medical specializat în controlul anafilaxiei şi într-un spaţiu în care sunt disponibile imediat facilităţi complete de resuscitare. Dacă apar semne de disfuncţie ventriculară stângă administrarea se amână cu cel puţin 3 săptămâni şi dacă la reevaluare semnele nu se remit satisfacător tratamentul de întrerupe. Pacienţii tratați anterior cu antracicline sau care au făcut radioterapie în zona toracelui sunt mai predispuşi la disfuncţie ventriculară. Tratamentul se întrerupe dacă apar anafilaxie, bronhospasm sau sindrom de detresă respiratorie acută. Nu se recomandă în timpul sarcinii şi la femeile aflate în perioada fertilă care nu
folosesc metode contraceptive. Nu se alăptează pe perioada tratamentului.

Reacții adverse: Foarte frecvente: infecţie la nivelul tractului respirator superior, nasofaringită; neutropenie febrilă, neutropenie, leucopenie, anemie; hipersensibilitate, reacţie anafilactică; sindrom de eliberare a citokinelor; scăderea apetitului alimentar; insomnie; neuropatie periferică, cefalee, ameţeli, disgeuzie; creşterea secreţiei lacrimale; tuse, dispnee; diaree, vărsături, greaţă, stomatită, constipaţie, dispepsie; alopecie, erupţie cutanată tranzitorie, afecţiuni ale unghiilor, prurit, xeroftalmie; mialgie, artralgie; mucozită, durere, edem, febră, fatigabilitate, astenie. Frecvente: paronichie; disfuncţie ventriculara stângă, inclusiv insuficiență cardiacă congestivă; revărsat pleural; frisoane. Mai puţin frecvente: boală pulmonară interstiţială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel