Peste 1 MILION de oameni fac zilnic o infecție cu transmitere sexuală. Raport OMS

Baruri, cafenele  FOTO: pexels.com
Peste 1 milion de oameni fac zilnic cu o infecție cu transmitere sexuală - avertizează un nou raport al OMS - cu rate în creștere de super-gonoree care sfidează orice tratament. Raportul, publicat ieri, se bazează pe date globale din 2016 despre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 50 de ani. Într-un singur an au fost înregistrate 127 milioane de cazuri noi de chlamydia, 87 de milioane de cazuri de gonoree, 6,3 milioane de sifilis, 156 de milioane de trichomoniază.

Mai mult de un milion de oameni în fiecare zi, la nivel mondial, capătă o infecție cu transmitere sexuală, cu rate crescute de de chlamydia, gonoree, trichomoniază și sifilis, acestea fiind cele mai îngrijorătoare, arată raportul Organizației Mondiale a Sănătății, dat publicității ieri.

Marea majoritate a infecțiilor cu transmitere sexuală sunt ușor de prevenit și curabile, însă unele boli - în special gonoreea - se dezvoltă în forme grave și sunt din ce în ce mai dificil de tratat cu antibiotice, a arătat OMS, în același raport.

„Infecțiile cu transmitere sexuală sunt peste tot. Acestea sunt mult mai frecvente decât credem noi", a declarat Teodora Wi, un ofițer medical din departamentul OMS pentru sănătatea reproducerii și cercetare.

Infecții cu cele mai multe cazuri

Raportul, bazat pe date globale din 2016, care sunt cele mai recente disponibile, a arătat că în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au existat 127 milioane de noi cazuri de Chlamydia (infecție bacteriană) în 2016, 87 milioane de gonoree (infecție bacteriană), 6,3 milioane de sifilis(infecție bacteriană) și 156 de milioane de trichomoniază (infecție cauzată de un parazit).

În medie, aproximativ 1 din 25 de oameni, la nivel global, are cel puțin una din aceste infecții cu transmitere sexuală, potrivit ultimelor cifre, în timp ce unii dintre ele se confruntă cu multiple infecții în același timp.

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt o amenințare persistentă și endemică la adresa sănătății la nivel mondial și au un impact profund asupra sănătății adulților și a copiilor, a punctat OMS. Se transmit în mod special prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Cele patru boli enunțate pot fi transmise, de asemenea, în timpul sarcinii și a nașterii sau, în cazul sifilisului, prin contactul cu sânge sau produse din sânge infectat și prin injectarea de droguri.

Dacă acestea sunt lăsate netratate, ele pot avea efecte grave și cronice ale sănătății care includ boli neurologice și cardiovasculare, infertilitate, sarcină ectopică, nașteri de feți morți și un risc crescut de HIV.

Decese provocate la fetuși sau copii

Sifilisul, de unul singur, a cauzat o cifră estimativă de 200.000 de morți și decese la nou-născuți în 2016, ceea ce a făcut ca boala să fie una dintre principalele cauze ale pierderii sarcinii la nivel global, au afirmat cercetătorii.

Peter Salama, directorul executiv al OMS pentru acoperirea sănătății universale, a declarat că datele au arătat necesitatea unui „efort concertat pentru a asigura accesul tuturor persoanelor la serviciile de care au nevoie pentru a preveni și trata aceste boli debilitante".

Infecțiile sexuale cauzate de bacterii pot fi în mod normal tratate și vindecate cu medicamente disponibile pe scară largă, dar studiul OMS arată că problema recentă de disponibilitate globală de benzipenicilină (benzatin-benzilpenicilina sau benzatin-fenoxipenicilina) a făcut mai dificil controlul sifilisului.

Simptomele infecțiilor cu transmitere sexuală

La asta se adaugă creșterea alarmantă a numărului de cazuri de gonoree rezistentă la tratament (super-gonoree), caracterizată drept „o amenințare tot mai mare la adresa sănătății".

Studiul și datele au fost publicate online în Buletinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Simptomele unei infecții cu transmitere sexuală pot include leziuni genitale, scurgeri uretrale sau vaginale, dureri la urinare și, la femei, sângerări între ciclurile menstruale. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că oamenii nu știu dacă au o infecție înainte de testare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel