Picioare, cei mai sănătoși pantofi: cu toc, sandale sau ortopedici?

Pantofi eleganți  FOTO: pexels.com
O cercetare de la Harvard sugerează că anumiți pantofi nu sunt chiar atât de sănătoși pentru picioare pe cât se crede.

Picioare, pantofi. Cercetătorii de la Harvard au analizat într-un studiu dacă zone de piele îngroșată și întărită - calusurile - reduc senzațiile în picioare și cum sănătatea piciorului este afectată sau nu de purtarea anumitor pantofi.

Medicul Daniel Lieberman susține, citat de medicalnewstoday: "Deoarece se credea că indivizii obișnuiți desculți dezvoltă calusuri groase, iar indivizii cu calusuri minime găsesc deseori inconfortabil mersul descult pe suprafețe aspre, se presupune că aceste calusuri groase, asemănătoare cu tălpile groase ale pantofilor, compromit protecția piciorului prin abilitatea de a percepe stimulii tactili”.

În studiu, Daniel Lieberman și echipa au folosit două grupuri de participanți: 22 de adulți din Statele Unite și 81 de adulți din Kenya. Unii dintre aceștia, din ambele grupuri, au raportat că se plimbă desculți, în timp ce alții au spus că poartă pantofi.

Picioare, pantofi: talpă groasă la papuci sau subțire?

Mai întâi, cercetătorii au evaluat grosimea de calus pe planar (zonele de piele întărită de pe tălpile picioarelor), duritatea și rigiditatea pielii picioarelor și stilul de mers pe jos în grupul kenyan. În cel american, ei au analizat și modul în care purtau diferite tipuri de încălțăminte - cei cu mocasini sau sandale și cei cu încălțămintea ortopedică. Echipa a descoperit că oamenii care preferau, de obicei, să meargă desculți aveau calusuri mai groase și mai dure, comparativ cu persoanele care preferau să poarte pantofi.

Iar la evaluarea sensibilității piciorului, cercetătorilor li s-a confirmat ipoteza: indiferent cât de gros a fost calusul/zona de piele îngroșată de pe talpa picioarului, aceasta nu părea să afecteze sensibilitatea nervilor tălpilor. Însă, purtarea pantofilor a afectat. "Mai precis, pantofii cu tălpi care amortizează impactul cu solul reduc sensibilitatea nervului plantar și modifică și forțele de impact care apar atunci când picioarele ating pământul, punând mai multă presiune asupra articulațiilor", se precizează pe medicalnewstoday.

Cercetătorii nu au găsit explicații cum purtarea încălțămintei despre care se presupune că este mai sănătoasă – adică pantofii ortopedici - afectează efectiv scheletul uman și postura. Aceștia susțin că e nevoie de studii suplimentare privind "costurile și beneficiile potențiale ale încălțămintei minime, cum ar fi mocasinii sau sandalele, cu tălpi relativ subțiri, rigizi și neamortizate, care funcționează mai asemănător cu calusurile" față de pantofii cu tălpi groase.

Studiul a apărut în faimoasa revistă Nature. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel