Pierderea părului: ce rol au lichidele și sistemul limfatic

Vopseaua de păr
Stresul, afecțiunile cronice, produse cosmetice agresive și multe altele duc la pierderea zilnică a mai multor fire de păr decât ar fi normal. Cercetătorii au descoperit care este rolul lichidelor și sistemului limfatic în menținerea pielii sănătoase, ceea ce va ajuta la găsirea unor soluții împotriva pierderii părului.

Având în vedere gradul de uzură la care este supusă zilnic, pielea are o capacitate fenomenală de a se reface. Pe toată suprafața pielii sunt răspândite mici rezervoare de celule stem, cuibărite în microambiente de susținere numite nișe, care ține frâiele strânse asupra acestui proces de reparație. Prea mult țesut poate cauza probleme precum cancerul, în timp ce prea puțin poate accelera îmbătrânirea.

Până acum, oamenii de știință nu erau siguri dacă celulele stem în sine ar putea „instrui” alte celule stem să formeze o piele nouă prin redimensionarea nișei lor, dar noi cercetări științifice, conduse de Elaine Fuchs, indică faptul că celulele stem pot influența regenerarea țesuturilor. Studiul identifică un instrument de coordonare moleculară utilizat de celulele stem pentru a semnaliza prin nișe.

Sistemul limfatic, rol important 

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o nouă componentă a nișei: un tip specializat de vas numit capilare limfatice, care transportă celulele imune și drenează excesul de lichide și toxine din țesuturi. Aceste capilare formează o rețea intimă în jurul nișei celulelor stem din fiecare folicul de păr, a arătat studiul, interconectând astfel toate nișele sale.

„Prin transformarea pielii complet transparentă, am putut dezvălui arhitectura complexă a acestei rețele de tuburi”, spune colegul postdoctoral Shiri Gur-Cohen.

Cercetătorii au descoperit ceea ce le permite să controleze compoziția lichidelor și a celulelor din zona înconjurătoare, celulele stem ale foliculului de păr, controlând comportamentul capilarelor limfatice, secretând molecule care acționează ca un comutator de oprire pentru drenaj, care le permite să controleze compoziția fluidelor și a celulelor din zona înconjurătoare și, în final, să sincronizeze regenerarea.

"Implicarea sistemului limfatic în acest proces este un concept nou și ar putea furniza noi ținte terapeutice pentru afecțiuni legate de limfă, cum ar fi defectele de vindecare a rănilor și pierderea părului", spune Fuchs.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel