Pintea: Procentul alocat medicilor de familie, crescut cu un împrumut la Banca Mondială

Eugen Teodorovici și Sorina Pintea, la dezbaterea despre 20 de ani de reformă în medicina de familie din România
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a recunoscut astăzi că medicina de familie este foarte importantă și a anunțat că Guvernul se va împrumuta la Banca Mondială circa 800 de milioane de euro pentru a putea crește procentul alocat medicilor de familie.

Guvernul, prin vocea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a recunoscut astăzi că e nevoie de creșterea alocării către medicina de familie. Doar că, pentru a suporta această creștere, Ministerul Finanțelor negociază cu BM un împrumut de aproximativ 800 milioane euro!

„Chiar ne preocupă acest aspect (n.r. medicina de familie) și în afară de ceea ce s-a făcut până acum, adică creșterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25% anul acesta am înțeles că este nevoie de o creștere a procentului alocat pentru medicina de familie de la 6,5% cât este acum la 10%. Guvernul va susține acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanțelor îl negociază cu Banca Mondială de aproximativ 800 de milioane de euro. O parte din acest împrumut, o mare parte va merge pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie pentru îmbunătățirea activității medicului de familie, pentru medicina comunitară, pentru eficientizarea cheltuielilor din sănătate și alte aspecte care țin de eficientizare în sănătate. Pot să acorde servicii în primul rând persoanelor neasigurate. (...) Și alte servicii pe care le-am preluat din ceea ce face Europa, ceea ce nu este plătit în acest moment de către statul român și pe care oricum le faceți gratuit, dar noi vrem să nu le mai faceți gratuit și vrem să le recompensăm", a spus Pintea după o dezbatere a medicilor de familie.

Bani dați doar pe rezultate

Este, de fapt, vorba despre o schemă de ajutor de stat, pe care ministrul de finanțe Eugen Orlando Teodorovici a propus-o.

„Practic, acest împrumut este bazat pe indicatori de rezultat. Vor putea fi efectuate trageri în momentul în care obținem rezultate. Cu siguranță nu poți să obții rezultate dacă nu investești niște bani. În primul rând vom investi niște bani pe medicina de familie, urmând apoi ca pe baza acestor indicatori de rezultate să tragem... Se referă doar la servicii", a arătat Sorin Pintea.

La rândul său, Eugen Teodorovici a declarat că se pot achiziționa anumite servicii și echipamente care să vină în sprijinul medicilor de familie pentru ca aceștia să poată presta o serie de activități medicale pe care Ministerul Sănătății le va stabili.

Va fi vorba „de echipamente, dotări ale cabinetelor acestor medici, pregătirea personalului medical, de care au nevoie pentru a presta acele activități și chiar și ambulanțe. (...) Până la final de an să se poată finanța foarte eficient. Întărim partea de medicină preventivă, degrevăm spitalele județene. Se va acorda un prim ajutor medical la nivelul medicului de familie, care să aibă și dotarea necesară, pregătirea necesară și sprijinul financiar și nu numai pentru a face acest lucru", a spus ministrul de Finanțe, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel