Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, funcțională din nou. Monitorizarea continuă

Carduri   Foto: CNAS/Facebook
Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate funcționează din nou, începând de azi, 6 august. Echipele mixte continuă să monitorizeze sistemul.

Funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate a fost reluată azi, 6 august, potrivit unui comunicat de presă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Astfel, conform reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen de trei zile lucrătoare de la prestarea serviciului. Serviciile medicale vor fi  semnate cu cardul, renunțându-se astfel la dispozițiile speciale utilizate pe perioada în care PIAS a fost indisponibilă online”, se artă în comunicat.

În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare.

„Menționăm că, până la finalizarea unor contracte care să asigure mentenanța pentru toate componentele PIAS, echipa mixtă de specialiști va continua operațiunile de monitorizare și consolidare ale PIAS. Procedurile de achiziție a serviciilor de mentenanță au fost elaborate și urmează să fie demarate în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicat.

„Această situație nu trebuie să se mai repete, trebuie să existe servicii de mentenanță care să asigure buna funcționare a tuturor componentelor sistemului și orice problem identificată să fie rezolvată punctual, la timp, astfel încât să nu mai provoace blocaje. Îmi cer scuze pacienților și furnizorilor pentru problemele cauzate de disfuncționalitățile din sistem, mai bine de o lună. Am demarat întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor profesionale din domeniul sănătații, pentru a identifica împreună soluții care să ducă la debirocratizarea activității medicilor și, implicit, la creșterea calității actului medical. Trebuie să facem în așa fel încât, în timpul unei consultații, medicul să acorde mai mult timp pacientului și mai puțin pentru treburile birocratice” – a declarat Vasile Ciurchea, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Monitorizarea continuă

Un alt anunț al CNAS arată că în continuare se efectuează operațiuni tehnice de monitorizare și consolidare a acestuia. „Pentru perioada de întrerupere a funcționării sistemului informatic sunt aplicabile prevederile art. 207-210 din Anexa 2 la HG 140/2018 și ale art. prevederile art. 39-42 din HG 155/2017. În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare, pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin conform prevederilor legale mai sus menționate”, se mai arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel