Poliomielita, o amenințare pentru țările cu rate de imunizări scăzute

Imunizare
Poliomielita a reapărut în Filipine și reprezintă o amenințare pentru țările în care rata imunizării este scăzută. 

Primele cazuri de poliomielită, apărute în Filipine în ultimii 19 ani, reprezintă un avertisment pentru ţări precum Ucraina, unde rata de imunizare scăzută crește riscul pentru epidemii virale, afirmă experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF, arată surse citate de agerpres.ro.

Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă, care poate duce la paralizie definitivă sau chiar la moarte.

Ucraina se confruntă deja cu un focar de rujeolă - una dintre cele mai contagioase boli din lume - cu aproape 57.000 de cazuri şi 18 decese înregistrate în primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor Ministerului ucrainean al Sănătăţii.
Încrederea în vaccinuri şi rata de imunizare a copiilor împotriva unei serii de agenţi patogeni au fost în ultimii ani extrem de scăzute, lăsând numeroase persoane vulnerabile la infecţii virale, au declarat experţi OMS şi UNICEF. "Este ca o bombă cu ceas. Ticăie şi ar putea exploda în orice moment", a declarat Lotta Sylwander, şeful UNICEF Ucraina.

Două cazuri de poliomielită, la peste o mie de kilometri distanță

Ultima postare a lui Sylwander a fost în Filipine, unde a fost confirmat faptul că doi copii au fost infectaţi cu poliomielită.
Poliomielita este incurabilă, dar poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării şi a fost eradicată cu succes în zone vaste la nivel mondial în ultimele decenii. Până luna trecută, boala era eradicată şi în Filipine, fără cazuri înregistrate din 2000.
"Revenirea sa alarmantă, cu două cazuri confirmate în locuri aflate la 1.450 km depărtare unul de celălalt, pune 11 milioane de copii filipinezi în faţa unui risc ridicat de handicap şi chiar de deces", a declarat Chris Staines de la Federaţia Internaţională a Societăţilor De Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

La fel ca virusul rujeolic, care s-a răspândit atât în Filipine, cât şi în Ucraina, timp de peste un an, poliomielita poate reprezenta un risc dacă cel puţin 95% din populaţie nu este vaccinată.
Rata imunizării împotriva poliomielitei în Filipine este de 70%. În 2017, în Ucraina, doar 51,9% dintre bebeluşii sub un an au fost imunizaţi împotriva poliomielitei, afirmă UNICEF, procentul acestora ajungând la 69,2% în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel