Prediabet, factorii de risc și semnele care prevestesc boala

Prediabetul este considerat un precursor al diabetului de tip 2.

Prediabetul se produce atunci când nivelul glicemiei este ridicat, dar nu suficient de mare pentru a fi considerat diabet de tip 2.

 

 

Nivelurile de zahăr din sânge care sunt cuprinse între 100 și 127 mg / dL sunt considerate prediabet, potrivit Colegiului American de Cardiologie. Normalul este cuprins între 70 și 100 mg / dL, iar  peste 127 este considerat diabet de tip 2.

 

Factorii de risc pentru prediabet sunt aceiași ca și factorii de risc pentru diabetul de tip. Conform Clinicii Mayo, aceștia includ:

 

1. Istoricul familiei și genetica: Dacă aveți un părinte sau un frate cu diabet zaharat de tip 2, aveți mai multe șanse să dezvoltați prediabet (și diabet de tip 2).

2. Vârsta: Riscul de a dezvolta prediabet crește după vârsta de 45 de ani.

3. Fiind supraponderal sau obez: riscul este și mai mare când concentrația de grăsime este în jurul abdomenului.

4. Mărimea taliei: persoanele cu circumferința talieimărită prezintă un risc mai mare de rezistență la insulină, chiar dacă indicele de masă corporală (IMC) este normal, conform NIDDK.


5. Sedentarismul: exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase și ajută corpul să proceseze mai bine zahărul și să folosească insulina.


6. Dieta: Carnea roșie și mâncarea procesată, împreună cu băuturile zaharoase, cresc riscul de prediabet. Consumul fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline și nuci este legată de un risc mai mic.

7. Diabetul gestational: Femeile cu antecedente ale acestei stari de sarcina au un risc mai mare pentru prediabet si tipul 2.

8. Rasa și etnia: afro-americanii, hispanicii, americanii autohtoni, americanii asiatici și insularii din Pacific au un risc mai mare decât alte grupuri.


9. Sindromul ovarelor polichistice: Această tulburare hormonală la femei, este marcată de chisturi mici pe ovare, potrivit Clinicii Mayo.

10. Sindromul metabolic: Această afecțiune este marcată de tensiunea arterială ridicată combinată cu niveluri de colesterol anormale și o dimensiune mare a taliei, pe NIDDK.

11. Alți factori de risc: apneea obstructivă de somn și fumatul pot crește rezistența la insulină. Anumite medicamente și tulburări hormonale vă pot pune, de asemenea, la un risc mai mare.

 

Simptomele Prediabetului

Ca și stadiile timpurii ale diabetului, prediabetul nu are simptome deloc. De aceea, aproximativ 90 la sută dintre persoanele cu afecțiune nici nu știu că le au.
Potrivit Clinicii Mayo, unele persoane pot avea semne de avertizare, care ar putea include:

Acanthosis nigricans, care sunt pete de piele. 
Sete 
Urinați frecvent.
Foame
 Oboseală.
Viziunea încețoșată este, de asemenea, uneori un semn, conform CDC.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel