Premieră medicală la SUUMC: procedură minim invazivă, pentru eliminarea uni risc major
03 iun 2020 / 23:09
Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicată în sistemul medico-militar. Pocdura minim invazivă este nouă și a fost folosită pentru eliminarea riscului major pe care îl reprezintă anevrismul.
de  Adisa Codruț
Premieră medicală la SUUMC

O echipa medicală multidisciplinară a colaborat pentru realizarea primei intervenții de embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, făcută în sistemul medico-militar românesc.

Intervenția a fost singura șansă la o viață normală pentru o pacientă în vârstă de 60 de ani. Femeia suferea de un anevrism de arteră carotidă internă localizat intracerebral, un tip de anevrism ce reprezintă aproximativ 4% din incidenţa anevrismelor cerebrale, în special prin mărimea lui și diametrul coletului de intare.

Anevrismul cerebral este o dilatație de natură patologică a unui vas arterial, care este predispus, oricând, la ruptură. Acest eveniment medical (ruptura anevrismului) este fatal, în 50% din cazuri, înainte ca pacientul să se poată prezenta la spital. Consecința rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiană – complicaţie care poate cauza decesul sau comorbidități grave.

Ruptura anevrismului este de obicei brutală, fără semne prevestitoare.

Embolizarea este o procedură de tip minim invaziv, realizată prin tehnici endovasculare care, astfel, prezintă o serie de avantaje pentru pacienţi: este rapidă, cu disconfort minim, duratele de spitalizare şi recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absentă.

„Tehnica aleasă pentru tratamentul pacientei noastre a fost singura soluție viabilă din punctul nostru de vedere, aceasta constând în implantarea, peste coletul anevrismal, a unui stent deviator de flux sangvin.

Postoperator pacienta nu prezintă niciun semn de deficit motor sau senzitiv, este conștiență, cooperantă și orientată temporo-spațial”, se arată în materialul prezentat pe pagina de socializare a Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

 

Materialul video a fost realziat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu.

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?