Prim ajutor, mituri care-ți fac rău. Ce faci când te arzi, îngheți sau te rănești

Când acorzi prim ajutor nu pleca urechea la mituri
Miturile legate de modul cum se acordă prim ajutor în situații comune ar putea face mai mult rău decât bine, spun experții de la Centrul Medical al Universității din Rochester. Spre exemplu, untul folosit la arsuri, baia fierbinte la degerături sau frecțiile cu alcool pentru febră sunt periculoase.

Când încerci să scapi de usturimea dată de o arsură casnică sau încerci să oprești o sângerare ușoară e bine să știi ce te ajută cu adevărat. Cu toții am auzit de tot felul de tertipuri de prim ajutor. Dar mai degrabă decât să ajute, acele mituri pot de fapt să înrăutățească lucrurile. Iată câteva greșeli comune și ce trebuie să faci de fapt, potrivit experților de la Centrul Medical al Universității din Rochester:

Greșeală: untul pus pe o arsură

Probabil ați auzit că atunci când te arzi e bine să întinzi pe piele un pic de unt. O mare greșeală, spun experții citați. Orice substanță grasă pusă pe o arsură păstrează căldura în piele. Acest lucru ar putea îngreuna vindecarea sau tratarea corectă.

Ce trebuie să faceți: Lăsați să curgă apa rece peste arsură pentru a ușura durerea. Apoi uscați ușor zona și păstrați-o ușor acoperită. Dacă începe să facă bășici, își schimbă culoarea sau pare infectată, mergeți la Urgență.

Greșeală: Utilizarea siropurilor pentru a provoca vărsături

Când cineva înghite o substanță chimică otrăvitoare, s-ar putea să credeți că vomitarea imediată a acesteia va ajuta. În trecut, un medicament numit „sirop de ipecac" era folosit pentru a provoca vărsături. Dar acesta nu trebuie utilizat. În unele cazuri de otrăvire, experții spun că cel mai bine este să nu induceți vărsături. Pot provoca chiar mai multe daune. Unele substanțe pot fi mai rele pentru tine atunci când sunt vomitate.

Ce trebuie să faceți: chemați ambulanța sau mergeți urgent la doctor pentru soluționarea situației.

Greșeală: compresele calde pe o entorsă sau o fractură

Căldura poate fi liniștitoare pentru anumite dureri. Dar nu ar trebui să aplicați căldură pe o entorsă sau o fractură. Căldura nu va face decât să mărească umflarea.

Ce trebuie făcut: Aplicați gheață sau un pachet de gheață timp de aproximativ 20 de minute. Dar atenție, gheața nu se pune direct pe piele. Puneți cuburi de gheață într-o pungă de plastic pe care o închideți și o înveliți într-un prosop subțire sau o cârpă pentru a vă proteja pielea. Dacă e vorba de o fractură, mergeți la urgență.

Greșeală: apa fierbinte pe pielea înghețată

S-ar putea să fiți tentat să umpleți cada cu apă fierbinte și să băgați persoana degerată în ea sau să puneți pungi ori sticle cu apă fierbinte pe pielea înghețată pentru a o încălzi. Dar acest lucru crește riscul de deteriorare a pielii dacă apa este prea caldă.

Ce trebuie să faceți: dezghețați lent pielea sau membrul înghețat cu o baie de apă călduță - nu caldă.

Greșeală: frecțiile cu alcool pentru a reduce febra

Frecțiile cu alcool pe piele fac ca aceasta să se simtă mai rece. Dar această răcire nu ajută atât de mult când ai febră. În plus, alcoolul poate intra în organism prin piele. În special la copiii mici și la sugari, acest asta crește riscul de intoxicații cu alcool.

Ce trebuie să faceți: încercați un medicament care reduce febra și conține ibuprofen sau acetaminofen, recomandat de medic. Dacă febra nu scade sau nu dispare, mergeți la doctor.

Greșeală: folosirea unui garou pentru a opri sângerarea

Pentru o rană adâncă într-un braț sau la picior, s-ar putea să vă gândiți să legați un garou în jurul coapsei sau a brațului superior pentru a opri sângerarea. Dar asta ar putea opri fluxul de sânge către întregul membru, ceea ce poate provoca pagube grave.

Ce trebuie să faceți: Aplicați presiune directă în jos pe rană (folosiți un strat gros de tifon steril, dacă este disponibil, sau un prosop curat). Apoi bandajați rana când sângerarea se oprește. Dacă continuă să sângereze sau pare să aibă nevoie de cusături, solicitați asistență medicală.

Greșeală: frecatul la ochi pentru a elimina un obiect străin

Când aveți o particule de murdărie sau un alt obiect mic în ochi, senzația poate fi extrem de enervantă. Poate doriți să vă frecați ochii pentru a elimina obiectul. Dar nu faceți asta! Frecarea ochiului când există un obiect străin în el poate provoca mai multe leziuni.

Ce trebuie să faceți: probabil, lacrimile nu vor fi suficiente pentru a „spăla" obiectul. În schimb, clătiți ochiul cu apă curată de la robinet. Cereți asistență medicală dacă nu reușiți să îndepărtați particulele de praf.

Greșeală: bandajul ținut pe o tăietură

A pune unguent antibacterian pe o tăietură și apoi a o acoperi cu un bandaj timp de câteva zile nu grăbește vindecarea. Făcând acest lucru, crește umiditatea nedorită în jurul rănii.

Ce trebuie să faceți: Curățați tăietura și aplicați unguent. Dar apoi lăsați-o să se vindece în aerul curat. Dacă aveți nevoie de un bandaj pentru a menține rana curată, atunci trebuie să-l schimbați de două ori pe zi. De asemenea, mențineți întreaga zonă curată și uscată folosind săpun și apă atunci când schimbați bandajul.

Greșeală: Puneți zaț de cafea pe o tăietură pentru a opri sângerarea.

Ză puneți zaț de cafea într-o rană pentru a opri sângerarea poate infecta leziunea respectivă. De asemenea, va fi foarte greu pentru medici și asistenți să-ți curețe ulterior rana dacă trebuie să facă cusături. Sângerarea care nu poate fi oprită acasă are nevoie oricum de îngrijiri medicale.

Ce trebuie să faceți: aplicați presiune directă, în jos, pe rană (folosiți un strat gros de tifon steril, dacă este disponibil). Apoi bandajați rana când sângerarea s-a oprit. Dacă rana continuă să sângereze sau e nevoie de cusături, solicitați asistență medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel