Prima genă a recuperării memoriei, descoperită la rozătoare

Neuroni  creier
Cercetătorii japonezi susțin că ar fi găsit, la șoareci, prima genă specifică recuperării memoriei.

Într-un studiu, oamenii de știință din Japonia au observat o genă la șoareci care pare să influențeze amintirile și memoria în diferite momente ale zilei și au urmărit modul în care face ca șoarecii nu recunosc anumite obiecte înainte de a se trezi în mod normal. "Este posibil să fi identificat prima genă la șoarecii specifici recuperării memoriei", consideră profesorul Satoshi Kida de la Universitatea din Tokyo Departamentul de Chimie Biologică Aplicată.

Într-un experiment pe șoareci, acesta le-a testat amintirile. Le-a permis șoarecilor să exploreze un nou obiect timp de câteva minute. Apoi, în etapa de „reamintire" a testului, cercetătorii au observat cât timp șoarecii au atins obiectul când a fost reintrodus. Concluzie: șoarecii petrec mai puțin timp atingând obiecte pe care își amintesc că le-au văzut anterior. Autorii studiului au reintrodus aceleași obiecte în diferite momente ale zilei. Și au repetat experimental pe șoareci sănătoși și pe șoareci cu BMAL1, o proteină care reglează expresia multor alte gene și care fluctuează între nivelurile scăzute chiar înainte de trezire și nivelurile ridicate înainte de a merge la somn.

Cercetătorii au sesizat că rozătoarele, dimineața, înainte de a se trezi complet, când nivelurile BMAL1 sunt în mod normal scăzute, nu-și amintesc ceva ce au învățat și știu cu siguranță. Autorii studiului pun asta pe seama ceasului intern, responsabil pentru reglarea ciclurilor de veghe-somn, care, se pare, că afectează învățarea și formarea memoriei. Aceștia cred că dacă ar identifica modalități de a stimula recuperarea memoriei datorită experimentelor făcute, atunci ar putea dezvolta aplicații pentru bolile umane de deficit de memorie, cum ar fi demența și boala Alzheimer.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel