Primele cazuri de coronavirus din Europa. Măsurile autorităților franceze

Salon de spital    FOTO: pexels.com
Franţa încearcă sâmbătă să ''circumscrie'' posibila propagare a contaminării cu noul tip de coronavirus după identificarea infecţiei la trei persoane care au revenit recent din China, epicentrul acestui focar.

Coronavirus, Franța. Autorităţile sanitare din Franţa au anunţat vineri seară că au fost confirmate trei cazuri: un pacient internat la Bordeaux, în sud-vest, şi alţi doi la Paris, subliniind că acestea au fost ''primele cazuri europene''. Cei trei pacienţi sunt internaţi în regim de izolare. Toţi au revenit recent din China, iar cei doi pacienţi din Paris sunt ''rude apropiate'', a precizat ministrul Sănătăţii. ''Trebuie să tratăm o epidemie aşa cum tratăm un incendiu, să localizăm foarte repede sursa'' şi ''să o circumscriem cât mai curând posibil'', a subliniat vineri seara ministrul francez al Sănătăţii, Agnes Buzyn, care a precizat că perioada de incubaţie este probabil ''în jur de şapte zile, între două şi douăsprezece zile''.

''O investigaţie epidemiologică aprofundată privind aceste cazuri a fost imediat pusă în aplicare. Sunt recenzate toate persoanele care s-au aflat în contact cu aceşti pacienţi. Acestea vor primi instrucţiuni specifice din partea autorităţilor sanitare pentru a evita orice contact, în vederea limitării răspândirii virusului'', a precizat ulterior ministerul.

Primul pacient, o persoană de origine chineză din Bordeaux, în vârstă de 48 de ani, s-a întors în Franţa la 22 ianuarie, după ''câteva zile'' petrecute în China unde a ''trecut prin Wuhan'', a spus Buzyn. El a fost internat joi în Bordeaux, după ce s-a prezentat la medic cu tuse şi febră. Contrar rapoartelor iniţiale, el nu a trecut prin Olanda, a notat ministerul. Parcursul în ţara asiatică al celor două persoane internate la Paris nu este deocamdată cunoscut, cu excepţia faptului că, la rândul lor, au revenit recent din China. Buzyn a estimat că dacă Franţa a fost prima ţară europeană în care au fost identificate aceste cazuri, acest lucru a fost probabil determinat de faptul că ''a pus la punct teste (de depistare) foarte repede şi (este) capabilă să le identifice''. Ministrul a reiterat faptul că nu este posibil să fie controlate ''rutele multiple'' din China sau să se ''închidă frontierele''.

Spre deosebire de alte ţări, Franţa nu a pus în aplicare măsuri de control - în special a temperaturii corporale - la frontiere a pasagerilor din China. O decizie foarte criticată sâmbătă pe reţelele de socializare unde prezenţa unor simple afişe în aeroporturi a stârnit indignare sau batjocură, notează AFP. Epidemia, care s-a declanşat în luna decembrie în China, în oraşul Wuhan, se răspândeşte rapid în ţara sa de origine, până sâmbătă fiind înregistrate 1.300 de cazuri de contaminare şi 41 de decese.

Autorităţile chineze încearcă să controleze răspândirea virusului, în special prin limitarea circulaţiei. Wuhan şi practic întreaga provincie din provincia Hubei au fost rupte de restul lumii, măsurile luate afectând peste 56 de milioane de locuitori. Cazuri confirmate de infecţii cu noul tip de coronavirus au fost identificate în mai multe ţări din Asia, dar şi în Australia şi Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel