Primul transplant de cord din 2020, realizat la Târgu Mureș: bărbat de 40 de ani, beneficiarul

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș
Specialiștii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, coordonați de prof dr Horațiu Suciu, au efectuat, luni, primul transplant de cord din 2020, beneficiar fiind un bărbat de 40 de ani, care era în stare critică.

Specialiștii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș au explicat cum a decurs primul transplant d e cord realizat în România anul acesta. Cordul provenea de la adolescentul de 15 ani care a murit la Iași.

„În cursul acestei după-amieze am efectuat o intervenție de transplant cardiac unui pacient în vârstă de 40 de ani, aflat în evidența clinicii noastre de peste un an, în stare clinică extrem de gravă și care a avut șansa unui cord salvator, care a provenit de la un donator în vârstă de 15 ani declarat în moarte cerebrală la Spitalul Județean din Iași, un cord tânăr, un cord foarte bun, care a salvat o viață. Ca întotdeauna, gândurile noastre merg spre familia donatorului, care, practic, era un copil, și îmi dau seama prin ce trec, poate o ușoară alinare este că inima copilului continuă să bată și va bate mult timp sperăm noi, pentru că intervenția a fost o reușită și ne bucurăm de acest succes. Sperăm să fie doar startul unei revigorări în activitatea de transplant, în special în cea de transplant cardiac, care, din păcate, nu se ridică la nivelul pe care ni l-am dori, cel puțin la numărul de intervenții. Anul trecut s-au efectuat șase transplanturi cardiace, dar acesta este un semn că 2020 va fi un an mai bun, care va trebui să fie dublat de eforturi mai mari din partea organizatorilor de sănătate, care să finanțeze și să sprijine această activitate mult mai bine ca până acum", a declarat prof dr Horațiu Suciu, conform Agerpres.

Reputatul chirurg a spus că acest cord tânăr s-a dovedit a fi rezistent și nu a ridicat nicio problemă, rezistând foarte bine și la perioada lungă de ischemie care s-a scurs de la prelevare la transplant.

„După cum a pornit și după cum se comportă, ne dă speranța că va fi o reușită. Timpul a fost destul de lung, a fost un efort extraordinar al MAI și al SMURD, care au asigurat un transport mixt, din ce am înțeles, celelalte organe - ficatul s-a transplantat la Iași, plămânii, rinichii, la București. A ajunge acest cord la Târgu Mureș a fost un efort deosebit, asta pot să subliniez, elicopterul a putut să zboare doar până într-o locație din județul Harghita, de unde a venit cu ajutorul Ambulanței SMURD și cu sprijinul Poliției, să ajungă cât mai repede, fiindcă timpul este prețios. A ajuns după două ore și jumătate și ne-am încadrat într-un timp care ne dă speranțe și șanse pentru rezultatul acesta. Este primul transplant din acest an", a subliniat prof dr Suciu.

El a subliniat, însă, că sunt multe probleme în domeniul transplantului care țin mai mult de organizare și de dorința de a face schimbări.

„Poate că e un pic cam dificil de modificat o serie de reglementări, mă refer la finanțarea care este un pic cam mică pentru un transplant cardiac și pentru care ne zbatem de multă vreme să crească în cuantum și acești bani pe ce pot fi cheltuiți, pentru că acest tip de finanțare este reglementat din anul 2005-2006, de când s-au introdus numeroase medicamente pe care nu putem să le achiziționăm din banii de transplant și aici sunt lucruri care pot fi îmbunătățite. În rest, problema transplantului este una care depinde de mai multe verigi", a arătat prof dr Horațiu Suciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel