Prof dr Alexandru Oproiu a murit! DOLIU ÎN MEDICINĂ!

Cu o experiență de 60 de ani în medicină, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, s-a stins din viață, la vârsta de 89 de ani! O zi grea pentru Medicina Românească, în care îl pierdem pe cel care a fost părintele gastroenterologiei moderne în România!

Prof. dr. Alexandru Oproiu, președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în două mandate, s-a stins din viață. Anunțul dureros a fost făcut de Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. 

„Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat în Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică” a scris rectorul UMF București pe pagina sa de Facebook. 

Prof. dr. Alexandru Oproiu este considerat părintrele gastroenterologiei în România și este cel care a introdus în Programul Național de Imunizare vaccinul contra hepatitei B. Profesorul era și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă. 

Cu o experiență de 60 de ani în medicină, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL, că la începutul carierei sale un medic specialist în medicină internă era bun la toate. Lucrurile, însă, nu au rămas așa dintr-un motiv foarte simplu.

„Nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate”

„În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu într-un interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.

În cei 60 de ani de activitate, în care n-a lipsit de la nicio reuniune a Societății Române de Cardiologie, a existat un mare moment de cotitură, când lucrurile - spune părintele gastroenterologiei moderne - s-au schimbat total. 

DC Medical va relua astăzi mini-interviul în cre prof dr Alexandru Oproiu povestea pe scurt cum a apărut Gastroenterologia. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel