Prof dr Doina Azoicăi, președinte Societatea de Epidemiologie: De ce e VITAL să facem testarea populației

Prof.dr. Doina Azoicăi
EXCLUSIV
Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a arătat la dezbaterea ”Testarea COVID în România, la un an de la pandemie”, organizată de DC Media Group, că datele obținute din testarea populației sunt vitale pentru definirea strategiei de luptă contra pandemiei. 

Doina Azoicăi, președinte Societatea Română de Epidemiologie, consideră testarea un instrument foarte bun și ”absolut necesar” în pandemie deoarece doar astfel se pot lua măsurile necesare.

„Testarea este un instrument foarte bun și este absolut necesar în algoritmul de control acesta de control al unei pandemii. Este foarte util să avem informația și datele pentru că în funcție de ele putem lua diverse măsuri. Dacă se dovedește a fi o persoană pozitivă și are diverse comorbidități se poate institui un tratament precoce și am văzut cu toții că un tratament țintit, precoce, dirijat de către medicul specialist infecționist sau ceilalți specialiști, medicul de familie, poate să fie salutar. Tot la fel o depistare și o testare corectă poate să ducă la izolarea cazului sau chiar dacă este vorba de clustere sau focare de stabilirea unei carantine, iar la nivel național, dacă avem aceste date, deci condiția este să le avem (...) inclusiv resursele materiale și umane pot fi alocate în mod judicios”, a explicat prof dr Doina Azoicăi.

Potrivit acesteia, pandemia ”nu e un fenomen foarte frecvent”, dar nici ușor de gestionat.

”Într-o pandemie, orice țară trebuie să-și facă o strategie. Gestionarea unei pandemii ține de cunoașterea foarte multor elemente, cunoașterea asupra comportamentului agentului patogen nou, de cunoașterea răspunsului gazdei umane, de măsurile care ne sunt accesibile pentru că nu toate țările pot să-și permită toate măsurile care ar putea să limiteze sau să stopeze fenomenul”, afirmă Doina Azoicăi, în cadrul dezbaterii „Testarea COVID în România, la un an de la pandemie”, organizată de DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel