Prof.dr. Horațiu Suciu: Se pot găsi metode de resuscitare a transplantului cardiac

Prof.dr. Horațiu Suciu
Anul trecut au fost efectuate 6 transplanturi cardiace la clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgență în Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, mai puțin decât în anii precedenți când se făceau cel puțin 7-8 intervenții de acest tip. În 2016, echipa din Târgu Mureș a reușit să facă chiar 16 intervenții, însă acum e nevoie ca această activitate să fie resuscitată. Scăderea numărului de transplanturi cardiace în ultimii ani se datorează în principal finanțării insuficiente, crede prof. dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgență în Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, care a vorbit în exclusivitate despre multiplele cauze care au dus la această situație, în emisiunea Academia de Sănătate, de la DC Medical.

În opinia reputatului chirurg, anul acesta medicii târgmureșeni ar putea dubla numărul transplanturilor de inimă, dar lucrurile trebuie să vină din ambele părți, atât din partea personalului medical, care nu este motivat în acest moment să facă aceste intervenții, cât și din partea celor care conduc destinele sănătății în general și a transplantului în special.

,,6 intervenții într-un an nu sună prea bine și cauzele le știm, sunt multiple, unele rezolvabile mai rapid, altele pe termen mai lung. Aceste lucruri le-am semnalat și factorilor care răspund de activitatea de transplant din țară și, în primul rând, Agenției Naționale de Transplant și ministrului Sănătății. Așteptăm îmbunătățiri, pentru că dacă numărul de donatori a crescut în ultima perioadă, noi avem în continuare probleme de finanțare. Finanțarea este insuficientă pentru a acoperi întregul cost și în al doilea rând există câteva impedimente de-a utiliza toți acești bani. Noi nu ne putem finanța complet o intervenție chirurgicală din banii care se alocă prin transplant și acest lucru nu ajută și nu motivează o instituție pentru a continua această activitate, care este extrem de dificilă. În acest moment aceste intervenții, din punctul meu de vedere, nu sunt suficient de atractive pentru medici. Sunt convins că se pot găsi metode de resuscitare a acestei activități, în special a transplantului cardiac. Dacă se rezolvă finanțarea și modul în care putem să motivăm personalul care se ocupă cu această activitate de transplant, se poate crește numărul de intervenții”, e de părere prof.dr. Horațiu Suciu.

Medicul, considerat pionier în chirurgia cardiacă a copilului, susține că este greu să crești o echipă care să fie în permanent la dispoziție pentru a se deplasa la prelevări de organe și apoi să ai o echipă extrem de diversă, multidisciplinară ca să poți face aceste intervenții extrem de dificile.

Lista de așteptare ar trebui să fie mai mare

În prezent pe lista de așteptare a Institutului de Urgență în Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș sunt 30 de pacienți care așteaptă o inimă în orice moment. Pe lângă acești pacienți mai figurează în jur de 100 de pacienți pe o listă mai largă care în perspectivă vor avea nevoie de un transplant cardiac, dar care în acest moment sunt compensați sub tratament medicamentos.

,,Noi știm că principala cauză de mortalitate și morbiditate în lume și evident și în România sunt bolile cardiovasculare. Sunt convins că sunt foarte mulți pacienți cu insuficiență cardiacă care decedează fără să fi ajuns la un centru de boli cardiovasculare și cu atît mai puțin să fie incluși pe o listă de transplant. Într-o țară ca a noastră, lista de așteptare ar trebui să fie mult mai mare”, consideră prof. Suciu.

Anul acesta se vor împlini 20 de ani de la primul transplant cardiac efectuat la Târgu Mureș, iar anul trecut chirurgii mureșeni au aniversat 45 de ani de la prima intervenție pe cord deschis cu circulație extracorporeală. Centrul universitar are o activitate susținută și foarte complexă în domeniul chirurgiei cardiace a adultului.

Mai multe detalii aflați urmărind integral emisiunea Academia de Sănătate, moderată de acad.prof.dr. Irinel Popescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel