Prof.dr. Sarafoleanu: Alergiile respiratorii, mierea și brânza cu mucegai

Alergiile severe
EXCLUSIV
Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, a explicat, la Academia de Sănătate, ce sunt alergiile respiratorii, ce le declanșează, de ce sunt mai multe persoane alergice în orașe și care este legătura lor cu poluarea.

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală fost invitat, luni, la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL.

Din ce în ce mai multe cazuri, alergeni noi

El a explicat în cadrul emisiunii că alergiile respiratorii sunt într-o contiună creștere, atât în ce privește frecvența, cât și incidența. De asemenea, el a mai menționat că tot mai mulți copii suferă de această afecțiune.

Spre deosebire de alți ani, a mai arătat el, a crescut și numărul alergenilor. „Înainte știam de polen, de praful de casă, de părul de la animalele de casă, mucegaiuri și așa mai departe. Acum asistăm la apariția unor alergeni pentru care încă nu există kituri de testare. Dau aici exemplul odorizantelor de cameră, de mașină, a soluțiilor de curățat etc.”, a spus el.

De asemenea, el a mai spus că formele de alergii sunt din ce în ce mai grave.

„Înainte vreme discutam de forme ușoare și moderate de alergii, acum de la diagnostic avem de la bun început forme foarte grave de alergii, cu comorbidități, cea ai importantă fiind astmul. Noi mai glumim că de fapt există o singură cale aeriană și nu le mai separăm în căi respiratorii superioare și inferioare. Deci, de la bun început există un stats inflamatoriu la nivelul căii respiratorii”, spune specialistul. 

Diagosticul acestor afecțiuni este foarte simplu de pus, arată prof.dr. Sarafoleanu. „Țin clar de testarea alergologică și este un apel pe care noi îl facem la toți pacienții, din orice mediu, să nu mai creadă orice afirmați de genul aveți o rinită alergică, fără o testare alergologică clară, cu dovedirea sensibilizării la unul sau mai mulți alergeni”.

Mierea și alergia respiratorie la polen

Culmea e că alergia respiratorie se poate face și indirect. 

„Ce ar fi interesant pentru telespectatori ar fi că sunt foarte multe alergii respiratorii care aparțin ca o etiologie unui alergen alimentar, și este un exemplu celebru pe care îl dăm. Nu se dovedește o alergie la polenuri respiratorii, dar copilul mănâncă multă miere, ăi crește imunitatea, și atunci face alergia respiratorie ingerând de fapt polenul din miere. La fel cu brânza cu mucegai care având ceva mucegai poate să determine o alergie respiratorie, sunt așa numitele cross-reactivități”. 

Unde se pot testa aceste alergii și care este tratamentul pentru ele, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel