Profesor dr Vlad Ciurea, despre ARMA cea mai bună contra COVID-19

Oboseala cronică
Profesor doctor Vlad Ciurea, reputat neurolog, spune că avem la îndemână o armă contra COVID-19, care crește imunitatea. 

Prof dr Vlad Ciurea spune că arma anti COVID-19 este imunitatea bazată pe gândire pozitivă. Izolarea, arată el, tâmpește omul, iar în zilele acestea marcate profund de pandemie este important să nu fim stresați. Pentru că din cauza stresului, apărarea organismului slăbește și apar bolile. 

Stresul șubrezește organismul

„Stresul este egal tensiune. La fel se întâmplă și intelectual. Organismul uman este programat să facă cinci lucruri pe zi. Dacă mai adaugi încă cinci, cre­ierul nu le va face bine nici pe primele. Nu putem mai mult. Dar nu toți oamenii au așa o mare capacitate de sinteză. Sigur există și persoane antrenate, sunt intelectuali, spioni, scriitori, yoghini, acestea sunt excepțiile. Omul obișnuit trebuie să se păzească ca să nu intre în stres. Există mai multe feluri de stres: profesional, emoțional, endocrin (în special la doamne), apoi stresul de familie, stresul stradal, stresul din trafic, stresul indus de media și societate, ca să nu mai zic de stresul pe care ni-l provocăm singuri, noi cu noi, prin faptul că nu ne observăm, nu ne strunim gândurile și reacțiile. Să luăm un exemplu: dacă mâncați, și mâncați și iar mâncați și v-ați săturat dar tot vă mai puneți în farfurie, ce se întâmplă? Dați afară. Corpul ripostează. La fel face și creierul. Dacă îl forțezi și îi dai o sarcină și încă o sarcină, și încă 5, și încă 7, se blochează, nu le mai poate face nici pe primele, pentru că intră în stare de stres, de tensiune, sunt prea multe procese care se petrec simultan. Creierul trebuie să aibă un regim foarte planificat. Prin echilibru și optimism învingem. În creier sunt foarte multe legături care trebuie să func­ționeze corect… Și atenție! De la stres la burn-out (epuizare totală - n.r.) e doar un pas…”, a arătat prof dr Vlad Ciurea, la Antena3

Așa apare boala

El a explicat că nu e de glumit cu stresul, pentru că dacă ești super-obosit se produce o decompensare ușoară, din cauza căreia apar atacuri de panică, anxietate, depresie etc. 

„Nu e de glumit. O stare depresivă complică lucrurile. În boala depresivă funcțiile cerebrale scad. E vital să facem tot posibilul să nu cădem în depresie, pentru că organismul are nevoie să lupte cu boala. Trebuie să ne facă plăcere ceea ce facem, să vedem în alimentație, în masă un regal, un cadou, un prilej de întâlnire, de conversație plăcută, de savurare a preparatelor. E important să ne creăm un anumit fel de ambient, să privim, să gustăm, să savurăm cu bucurie bucatele. Nu trebuie să mâncăm în picioare, în fugă, cu cafeaua băută pe jumătate, cu ochii ațintiți în ecranul televizorului, cu mintea aiurea sau așezați la volan. Nu. E nevoie să stai liniștit!”, a punctat el. 

Ce să faci ca să scapi de stres, vezi pe Antena3

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel