Progesteron scăzut. Simptome și remedii

Menopauza
Progesteronul este un hormon pe care organismul îl produce în mod natural. Acesta joacă un rol esențial în sarcină și fertilitate.  

Multe persoane iau o combinație de progesteron și estrogen în jurul perioadei menopauzei pentru a-și reduce simptomele, cum ar fi bufeurile. Alții vor trebui să ia suplimente de progesteron în timp ce încearcă să conceapă un copil sau în sarcina timpurie, notează Medical News Today.

Cu toate acestea, utilizarea produselor progesteronice naturale a crescut în popularitate în rândul celor care au preocupări cu privire la efectele secundare sau riscurile care apar cu hormoni sintetici.

În acest articol, examinăm ce se poate întâmpla când nivelurile de progesteron devin scăzute și dacă produsele de progesteron natural pot fi de ajutor. Aruncăm o privire și vedem dacă există vreo modalitate de a stimula progesteronul în mod natural.

Simptomele nivelului scăzut de progesteron

Când nivelul de progesteron este prea scăzut, organismul ar putea să nu poată susține procesele complexe care apar în timpul menstruației și sarcinii.

Semnele nivelului scăzut de progesteron includ:

perioade menstruale anormale
perioade ratate sau tardive
avort
infertilitate
crampe în timpul sarcinii
Îmbătrânirea determină, de asemenea, să scadă nivelul hormonilor, inclusiv al progesteronului. Acest lucru poate duce la ovulație și perioade neregulate.

Produse naturale de progesteron

Medicii pot prescrie progesteron natural pentru persoanele cu un nivel scăzut.

Cu toate acestea, sunt disponibile și multe produse care pretind că servesc ca surse naturale de progesteron. Aceste produse sunt fabricate din soia sau un yam mexican sălbatic și necomestibil numit Diascorea villosa.

Produsele de yam sălbatic sunt disponibile la rece, sub formă de cremă topică sau vaginală sau sub formă de capsule.

Chiar dacă unii oameni consideră că produsele yam sălbatice sunt o formă naturală de progesteron, ele conțin diosgenină, nu progesteron. Din păcate, diosgenina din yamurile sălbatice nu poate fi transformată în hormoni de către organismul uman, fiind necesare reacții de laborator chimice sintetice. Prin urmare, luarea unui produs care conține doar yam sălbatic nu va oferi nicio activitate de progesteron.

Persoanele care utilizează suplimente de progesteron trebuie să rețină, de asemenea, că produsele de yam sălbatic nu sunt surse de progesteron și că Food and Drug and Administration din Statele Unite (FDA) nu le aprobă pentru tratarea nivelurilor scăzute de progesteron.

În schimb, produsele care conțin progesteron, precum Crinona și Prometrium, vor ajuta la creșterea nivelului de progesteron din organism. Femeile care au un istoric de pierdere a sarcinii folosesc adesea aceste produse pentru a ajuta la menținerea unei sarcini.

Asigurați-vă că alegeți o marcă de bună calitate și de încredere dacă încercați produse naturale de progesteron.

Alimente și progesteron

Produsele alimentare nu conțin de obicei progesteron. Cu toate acestea, unii oameni cred că anumite alimente pot ajuta organismul să-și crească producția de progesteron sau să echilibreze nivelul de estrogen.

Puține cercetări susțin aceste afirmații și multe studii analizează efectele asupra animalelor sau celulelor într-un cadru de laborator. Mai multe studii sunt necesare pentru a le confirma.

Unele alimente care pretind că ajută progesteronul scăzut includ:

Vitamina B-6

Vitamina B-6 are un rol în funcția hepatică, care ajută la menținerea echilibrată a nivelului hormonal.

Alimentele bogate în vitamina B-6 includ:

năut
ton
spanac
banane
cartofi
carne roșie slabă
Zinc

Zincul are un rol în fertilitate și în dezvoltarea organismului în timpul sarcinii și este un nutrient important pentru progesteron.

Următoarele alimente conțin niveluri ridicate de zinc:

nuci de caju și migdale
năut
fasole roșie
crustacee
Unii oameni pot constata că consumul unei diete bogate în aceste alimente ar putea ajuta la reducerea oricăror simptome legate de progesteron scăzut și la o mai bună reglare a ciclului menstrual. Cu toate acestea, puține studii susțin acest lucru.

Remedii naturale pentru progesteron scăzut

Alte opțiuni sunt disponibile pentru creșterea nivelului de progesteron în mod natural.

Având un nivel scăzut de progesteron nu va afecta întotdeauna sănătatea, iar majoritatea persoanelor cu niveluri scăzute de progesteron nu vor necesita tratament.

Cu toate acestea, unele persoane pot alege să folosească remedii naturale pentru a suplimenta tratamentul infertilității sau pentru a reduce simptomele menopauzei.

Remediile naturale și modificările stilului de viață pentru a încerca includ:

Reducerea stresului

Stresul excesiv poate ridica hormonii de stres ai organismului, care pot afecta și ovarele și hormonii sexuali. Acesta este motivul pentru care o persoană poate să rateze o perioadă în care se confruntă cu un nivel ridicat de stres.

Găsirea unei modalități de a gestiona stresul este importantă. Meditația, sportul și scrisul pot fi foarte utile, dar ceea ce funcționează poate varia de la o persoană la alta.

Somnul regulat

Nefiind suficient somn poate ridica nivelul hormonilor de stres și poate provoca alte dezechilibre hormonale.

Adulții ar trebui să aibă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, dar mulți oameni ajung cu mult mai puțin decât atât.

Prioritizarea somnului și concentrarea pe o igienă bună a somnului sunt esențiale pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele care se confruntă cu dezechilibre hormonale.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Persoanele care sunt supraponderale tind să producă niveluri mai mari de estrogen, ceea ce poate provoca un dezechilibru al progesteronului.

Menținerea unei greutăți sănătoase nu va crește neapărat nivelul progesteronului, dar poate ajuta la menținerea nivelului de estrogen în limita normală și a celor doi hormoni în echilibru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel