Proteină esențială în dezvoltarea spermatozoizilor

Infertilitate
O singură proteină controlează mii de gene esențiale pentru dezvoltarea spermatozoizilor, potrivit unui nou studiu al Școlii de Medicină de la Universitatea Case Western Reserve. Proteina numită Dazl se atașează fizic la 2 290 de ARN-uri (acizi ribonucleici) din interiorul celulelor germinative, care în final se dezvoltă în spermă.

Constatările, publicate în Rapoartele Celulare, ar putea pune bazele cercetărilor viitoare în ceea ce privește terapiile pentru bărbatii infertili.
,,În timp ce Dazl era cunoscută ca fiind foarte important pentru fertilitate și sănătatea reproducerii, rolul propriu în interiorul celulelor a fost slab înțeles", a spus primul autor al studiului, Leah Zagore, absolvent al Universității Western Reserve.

,,Celulele germinale masculine trebuie să se reproducă din nou și din nou pe parcursul vieții unui om. Ele sunt extraordinare, devin spermă. Dazl funcționează ca regulator principal care promovează nivelurile corecte ale altor proteine care, la rândul lor, controlează multe procese esențiale în cadrul creșterii spermatozoizilor, inclusiv proliferarea și supraviețuirea celulară", a spus Zagore, potrivit ScienceDaily.com.

Deși Dazl se leagă de mii de ARN-uri, nu fiecare interacțiune are semnificație, spun cercetătorii. Studiul Dazl poate, de asemenea, să ofere o mai bună înțelegere a căilor care controlează regulamentul ciclului celular și mecanismele utilizate pentru a coordona rețelele de ARN.
Studiul oferă noi perspective asupra bazei moleculare pentru azoospermie la 10% -15% dintre bărbații infertili care prezintă microdelecții de cromozomi Y. Însă u doar atît, cercetătorii susțin că descoperirile lor pot fi relevante și pentru alte boli, deoarece Dazl este o genă de susceptibilitate pentru cancerul testicular.

Studiul a presupus un efort de colaborare care a implicat Școala de Medicină de la Universitatea Case Western Reserve și Universitatea Columbia. Puteti consulta studiul integral aici

Conform statisticilor, infertilitatea masculină stă la originea a 40 % dintre cauzele infertilității de cuplu. Rata fertilității la bărbații mai tineri de 30 de ani a scăzut cu 15% în întreaga lume. În America de Nord, 4,5-6% din bărbați sunt infertili, în timp ce în Australia procentul ajunge la 8-9%, la fel și în Europa. Anomaliile spermei sunt responsabile de aproximativ 75% din cazurile de infertilitate masculină. Două treimi dintre bărbații infertili prezintă modificări ale procesului de spermatogeneză la nivel testicular. Azoospermia (lichidul seminal nu conține spermatozoizi) afectează aproximativ 1% din numărul total al bărbaților de pe glob

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel