Psiholog: cu cât pacientul este într-o dispoziție afectivă pozitivă, cu atât se va recupera mai repede

SUUB - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Foto: DC MEDICAL
La Spitalul Universitar de Urgență București există de 24 de ani un Departamentul de Psihiatrie de Legătură unde psihiatri și psihologi oferă consiliere pacienților.

Psiholog, pacientul. Primul Departament de Psihiatrie de Legătură din țară s-a creat la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Acolo muncesc trei medici psihiatri și doisprezece psihologi clinicieni, care asigură consiliere pentru bolnavii de pe toate secțiile SUUB. Psihologii nu fac doar terapie suportivă și consiliere relațională cu pacienții, tehnici psihoterapeutice verbale, nonverbale și recuperare logopedică, ci sunt și interfața relației medic-pacienți-aparținători.

Mirela Zivari, psiholog clinician principal, coordonatorul Departamentului Psihologie de la SUUB spune, potrivit unei postări a reprezentanților SUUB pe Facebook:

"Studiile ne spun că restabilirea unui echilibru emoțional mai ales pentru situația de spitalizare a pacientului duce la scăderea numărului de zile de internare. Cu cât pacientul este într-o dispoziție afectivă pozitivă, cu atât se va recupera mai repede și deci va sta mai puțin în spital. La internare pacientul se teme pentru viața lui, iar frica de necunoscut, teama față de intervenția pe care o are de suportat, teama de a pierde controlul asupra unor funcții ale corpului îl sperie și îi poate provoca o reacție de panică. Aici intervenim noi: le asigurăm pacienților suportul emoţional necesar şi pentru a-i ajuta să depăşească stările depresive, stăm de vorbă cu dumnealor, le răspundem întrebărilor și stăm alături ei atâta timp cât au nevoie ca să se liniștească. Au fost cazuri când am stat și 5 ore lângă un bolnav pentru a-l liniști și a-i explica că va fi bine".

Potrivit acesteia, sunt mulți pacienți pe care nu-i vizitează nimeni. "Sănătatea mintală susținută prin consiliere psihologică este mai ieftină decât o abordare medicamentoasă dată de psihiatru care ar presupune costuri mai mari pentru pacient", adaugă aceasta.

Psiholog, pacientul. Consiliere și pentru aparținători

Cei de la Departament de Psihiatrie de Legătură oferă consiliere și aparținătorilor pacienților, care joacă un rol important în refacerea bolnavului.

"Știm că pacientul care vine în spital are o temere cu atât mai mare cu cât experiența este redusă sau nefericită. Foarte mulți pacienți resimt boala ca pe o amenințare la viață. Tocmai de aceea personalul medical face eforturi și în sensul de a-i asigura pacientului confortul psihologic. Știm cu toții că a vorbi cu bolnavul și cu aparținătorii dumnealui este esențial. Un comportament proactiv, implicat din partea cadrelor medicale este benefic pentru recuperarea pacienților noștri și le asigurăm tot sprijinul nostru, fiindcă sănătatea dumnealor, fizică și psihică este cea mai importantă pentru noi", consideră medicul Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Pe 10 octombrie se marchează Ziua Internațională a Sănătății Mentale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel