Răceală severă? Vinovatul se ascunde în nas
03 oct 2018 / 21:57
Motivul pentru care un banal guturai se transformă într-o răceală severă se află la nivelul nasului. Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au descoperit că unele bacterii din nas se asociază cu simptome agresive de răceală, potrivit WebMD.  
de  Steluța Indrei
Infecții respiratorii

Noi cercetări sugerează că tipul și cantitatea de microorganisme care trăiesc în nas ar putea explica de ce unele persoane experimentează simptome mult mai grave decât altele, chiar dacă sunt infectate cu aceeași tulpină de virus.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat bacteriile nazale de 152 de persoane înainte și după ce au fost infectate cu același virus respirator. Astfel s-a descoperit că persoanele care aveau cantități mari de bacterii Stafilococ au experimentat simptome mai severe decât cele cu mai puține bacterii de acest tip.

Microbiomul nazal influențează modul în care o persoană reacționează la un virus, a spus cercetătorul dr. Ronald Turner, de la Facultatea de Medicină a Universității din Virginia.

Dar cercetătorii au ținut să precizeze că descoperirile lor nu dovedesc o relație cauză-efect.

„Ceea ce raportăm este o asociere, deci este posibil ca faptul că ai stafilococ în nas să nu aibă legătură directă cu agravarea simptomelor de răceală", a explicat Turner într-un comunicat de presă. 

Predispoziția de a avea o cantitate crescută de stafilococ în nas depinde de factori genetici, dar „există caracteristici de mediu care o influențează, cum ar fi de exemplu expunerea la poluare sau o alergie", a spus Turner. 

Cercetările au fost publicate în revista de specialitate Scientific Reports.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?