Radiologie orientată pe pacient, glosarul PORTER pe Wikipedia

Imaginile și articolele medicale găsite pe Wikipedia îi pot ajuta pe pacienți să-și înțeleagă mai bine rapoartele medicale date de serviciile de radiologie. Aceasta este concluzia unui nou studiu, publicat în prestigiosul Jurnal de imagistică digital, în urma căruia definiții simplificate ale glosarului PORTER, un proiect de radiologie orientată pe pacient, ar putea fi mapate pe Wikipedia.

În cadrul studiului, cercetătorii au utilizat abordări automatizate și semiautomate pentru a determina dacă conceptele din proiectul PORTER ar putea fi mapate pe paginile web ale Wikipedia. Potrivit HealthImaging.com, conceptele au fost incluse într-un glosar de termeni de radiologie, explicați într-un limbaj accesibil pacienților și imagini.

Din glosarul PORTER, echipa a identificat 4.090 de concepte și 13.030 termeni derivați din respectivele concepte. O căutare automată a scos la iveală 3.063 pagini Wikipedia în limba engleză. De acolo, cercetătorii au selectat 362 imagini din aplicația MediaWiki, care corespundeau cu 404 de concepte din glosar.

,,Lucrarea curentă a permis selectarea rapidă și eficientă a articolelor și imaginilor legate de Wikipedia pentru a crește utilitatea unui glosar online al termenilor de radiologie. Credem că informațiile mai detaliate ale Wikipedia pot fi de ajutor, având în vedere că în radiologie, există o conștientizare crescândă a nevoilor de informare ale pacienților și a instrumentelor necesare pentru a răspunde acestor nevoi", a declarat dr. Teresa Martin-Carreras, de la Spitalul Universității din Pennsylvania și primul autor al studiului.

Lucrarea este în curs de implementare și pe un portal dedicat pacienților din SUA, unde se va urca online glosarul PORTER și apoi se va evalua utilitatea link-urilor către Wikipedia.

Un studiu clinic anterior de testare a prototipului unui glosar PORTER a constatat că 77% dintre pacienți au susținut că definițiile le-au fost utile și 99% au raportat ilustrațiile ca fiind de mare ajutor. În ciuda măsurătorilor interne și externe care concluzionează că informațiile din domeniul sănătății din Wikipedia sunt variabile în ceea ce privește calitatea, dar se îmbunătățesc continuu, autorii consideră că informațiile detaliate ale site-ului se pot combina bine cu definițiile găzduite în glosarul PORTER.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel