Radioterapia și chirurgia robotică în cancerul de prostată, Dr Bogdan Pârlițeanu detaliază

Intervenție chirurgicală robotică. Foto: SANADOR
EXCLUSIV
Dr Bogdan Pârlițeanu a detaliat, la Interviurile DC News și DC Medical, beneficiile date de radioterapia și chirurgia robotică în  cancerul la prostată. Ce speranță de viață dă radioterapia și de ce este preferat robotul în locul operației clasice?

Doctorul Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic Sanador, spune că această patologie trebuie tratată complex.

Radioterapia și chirurgia pe picior de egalitate

„Noi tratăm pacienți, nu tratăm boli. Fiecare patologie în parte o tratăm în funcție de pacient, de comun acord. Astăzi avem la dispoziție ai multe terapii, și aici vorbesc de tratamentul pentru cancerul de prostată, unde avem tratamentul chirugical, tratamentul curativ dat de radioterapie, pentru care ponderile sunt apropiate. Și vorbesc de supraviețuire la cinci ani și de recurență. Și Sanador are o experiență în acest sens, are o echipă bună care lucrează pe partea de radioterapie pelvină, cu experiență și în străinătate", a explicat medicul.

El de fapt de radioterapia internă, care este mult mai ușor de suportat de pacient, „pentru că nu există o perioadă de recuperare ca după o intervenție chirurgicală, nu e vorba de asumarea unor riscuri cardiovasculare, vorbim de tromboză, de riscuri cardiogene, care pot duce la un deces, până la urmă. Nu toți pacienții sunt „perfecți" înainte de o intervenție, toți au un risc și trebuie să înțeleagă acest lucru când aleg intervenția. De aceea, s-a ajung la un nivel în care atât prostatectomia, fie ea clasică, laparoscopică sau robotică, și vorbim aici de România, nu mă refer aici doar la Spitalul Clinic Sanador, au rezultate toate echivalente cu radioterapia".

Intervenția robotică, avantaje

Dar de ce este preferată chirurgia robotică, atunci vorbim de cancer de prostată? Pentru că, în fond, robotul tot de un medic este operat.

„Medicul care a operat cu bisturiul va efectua și intervenția cu robotul, pentru că trebuie o experiență în ceea ce înseamnă disecția planurilor. Din anii 2010 – 2012 sa trecut pe laparoscopie, iar în ultimii 3-4 ani chirurgia robotică a început să câștige terem. Intervenția robotică este o chirurgie minim-invazivă care presupune o tehnică asemănătoare laparoscopiei, în care se întroduc un număr de brațe, însă avantajul cel mai mare este al chirurgului operator. Chirurgul stă la o consolă și, prin cele două manete, el controlează insstrumentele de mici dimensiuni, în spații înguste. Și aici vorbim de spațiu de poate trei până la cinci centimetri maxim, unde el își desfășoară activitatea. E o disecție fină pe care a realizat-o la un moment dat în plan clasic", arată dr Bogdan Pârlițeanu.

Însă cel mai mare avantaj după o astfel de intervenție este al pacientului. „Pacientul se recuperează mult mai repede. Având în vedere că totuși nu are un incizie la nivel abdominal, dureri de recuperare a plăgii, este mult mai ușor pentru el. Un alt avantaj al chirurgiei robotice este faptul că poate fi foarte aproape de ceea ce înseamnă prezervarea unei uretre, cât mai largi, pentru a preveni incontinența urinară care este una dintre cele mai mari complicații ale chirurgiei prostatice (...) și prezervarea funcției erectile. Noi le spunem pacienților că există riscul de a dezvolta disfuncție erectilă, chiar și cu prezervarea acelor bandelete, dar sfătuim pacientul să aibă răbdare și, utilizând topice, fie tratament, dacă ne permite cordul, funcția cardiovasculară a pacientului, utilizarea de tratamente de stimulare a funcție erectile încât, încât el să aibă o viață aproape de normal", spune specialistul.

Ce efecte au chimioterapia și imunoterapia în cancerul la prostată și cum se alege terapia perfectă pentru un pacient, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel