Radioterapia stereotaxică corporeală, alternativă la chirurgie? Dr Matei Bâră, în ce cazuri se poate

Aparatul de radioterapie se ajustează în funcție organismul pacientului și de zona care trebuie iradiată. FOTO: SANADOR
EXCLUSIV
Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, a explicat, la Interviurile DC News și  DC Medical, a explicat în ce cazuri Radioterapia stereotaxică corporeală poate înlocui operația. 

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, șef al Departamentului de Radioterapie de la Centrul Oncologic Sanador, spune că sunt cazuri când radioterapia stereotaxică corporeală poate înlocui intervenția chirurgicală și poate rezolva respectivul cancer. Dar că situația e diferită de la pacient la pacient, așa că nu se poate stabili un tipar, ci trebuie judecat fiecare caz în parte. Unii pacienți pot avea nevoie de mai multe tipuri de tratament simultan. 

Sanador

„Radioterapia stereotaxică corporeală poate și nu poate fi alternativă pentru chirurgia clasică. Boala oncologică presupune un tratament multimodal, adică noi vorbim de tratamentul sistemic – că e vorba de chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie și alte tratamente-, iar pe lângă ele radioterapia și chirurgia. De cele mai multe ori, tratamentul multimodal în cancer este alcătuit din mai multe terapii și, în funcție de localizare, de stadiul bolii și de comorbiditățile pacientului, putem decide care secvență terapeutică este bună”, a arătat dr. Matei Bâră, într-un interviu pentru DCNews și DC Medical. 

Sunt cazuri în care acest tip de radioterapie este însă unica metodă terapeutică aplicabilă, arată medicul specialist. 

„În anumite situații, se poate întâmpla ca pacientul să suporte doar o singură secvență terapeutică, în cazul în care, spre exemplu, pacientul nu are indicație de chirurgie din cauza unor comorbidități sau a riscului de deces. Sau, tot ca exemplu, nu poate să facă chimioterapie din cauza unor probleme cardiace care împiedică efectuarea tratamentului oncologic. Și atunci ne putem trezi doar cu posibilitatea efectuării radioterapiei. Sau, dacă de exemplu avem o tumoră pulmonară, în stadiul I, care este inoperabilă, atunci putem vorbi de un unic tratament cu radioterapia. Dar totul depinde de localizare, stadiu și de alte detalii", a arătat dr. Matei Bâră. 

Ce investigații trebuie să facă pacienții înainte de ședințele de radioterapie stereotaxică corporeală, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel