Radioterapia stereotaxică, diferența față de cea clasică. Riscul de toxicitate. „Trebuie să fim foarte preciși”

Scannerul de înaltă performanță special adaptat pentru radioterapie. FOTO: SANADOR
EXCLUSIV
Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, a explicat, la Interviurile DC News și  DC Medical, cât de importantă este localizarea exactă a unei tumori care va fi tratată prin radioterapia stereotaxică și care sunt diferențele dintre această procedură și radioterapia clasică. 

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, șef al Departamentului de Radioterapie de la Centrul Oncologic Sanador, spune că doza de radiație, în Radioterapia stereotaxică, este și de 12 ori mai mare decât cea în cazul radioterapiei normale, motiv pentru care precizia aplicării ei trebuie să aibă o marjă de eroare de cel mult un milimetru. 

Sanador

 „Radioterapia stereotaxică are același principiu de tratament ca și radioterapia convențională, adică livrarea unei doze pe un volum țintă. Diferența între ele este dată de numărul de ședințe și doza pe fracție. La radioterapia stereotaxică doza pe fracție este foarte mare. Spre exemplu, dacă vorbim de o doză pe fracție de 1,82 gray, cât avem la cea convențională, la stereotaxie putem vorbi de o singură ședință cu 24 – 27 de gray. Asta înseamnă de 10-12 ori mai mult decât avem la o ședință normală  de radioterapie. Asta implică un risc de toxicitate mult mai mare pe volumul țintă, dar și pe organele din jur, dea ceea imobilizarea este extrem de importantă. Pentru că dacă nu avem o exactitate foarte bună pe volumul țintă, atunci putem să atingem organele care sunt în jur”, a explicat Dr Matei Bâră, la Interviurile DC News și  DC Medical.

Pentru a păstra exactitatea și a reduce riscul de toxicitate, la fiecare ședință, medicii verifică înainte de a începe tratamentul dacă localizarea nu s-a modificat. Dacă nu s-ar face asta ar exista riscul de a atinge organele din jurul tumorii, nu doar pe aceasta. 

„Verificăm faptul că poziția tuturor organelor din jur, a oaselor, practic a întregului segment al corpului pe care vrem să-l iradiem, este exact la fel ca la CT. Asta presupune anumite verificări imagistice complexe care pot să ne ajute să fim siguri că tratăm exact ce am stabilit în planul de tratament”, a explicat Dr Matei Bâră. 
Ce tipuri de tumori pot fi tratate prin radioterapia stereotaxică, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel