Radu Gănescu, COPAC: Programul de dializă, de invidiat. Celelalte nu sunt așa

EXCLUSIV
Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România - COPAC - și vicepreședinte al European Patient Forum, pacient inclus la rândul său într-un program național, spune că invidiază realizările din Programul de dializă. Numai că, a atras el atenția la Dezbaterile DC MEDICAL, ar fi păcat să ne batem joc de această uriașă realizare.

„Sunt pacient și fac parte dintr-un Program Național care, din păcate, nu este la același nivel cu Programul național de dializă și pe chestia asta chiar sunt un pic invidios. Pentru că din punctul meu de vedere programul de dializă este un program care a fost inovativ la vremea în care el a început și a fost în beneficiul tuturor pacienţilor români. Faptul că nu vedem acele breaking news-uri pe Programul de dializă arată clar cât de bine sunt tratați pacienții și cât de mult au acces la servicii medicale, lucruri care, din păcate, nu se întâmplă și în celelalte programe naționale. Și de asta, eu aș saluta faptul că revizuirea programelor naționale este un lucru care trebuie să se întâmple și nu de acum, ar fi trebuit să se întâmple de foarte mulţi ani în urmă”, a explicat Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România - COPAC, la Dezbaterile DC MEDICAL.

Partea proastă e, spune reprezentantul pacienților, că acest program de succes nu e susținut cum trebuie. 

„Aș vrea să atrag atenția că, din păcate, autorităţile române nu au ținut pasul cu acest program. Și din păcate încă am rămas în urmă, având în vedere că populaţia României este una care îmbătrâneşte, care are acces la tratamente inovative care îi cresc speranţa de viaţă, dar în acelaşi timp trebuie să beneficieze de servicii medicale, şi de monitorizare, şi de medici, şi centre de tratament. Iar lucrurile acestea nu se văd în ultimii ani ca investiţie, pentru că dacă nu investim la timpul potrivit pentru a trata pe viitor s-ar putea să fie prea târziu și cu costuri foarte mari. Lucru care nu va fi în beneficiul pacienților și nici al autorității”, arată el.

Cum vede un pacient centrele de dializă

Când vine vorba de serviciile oferite pacienților care fac dializă, Radu Gănescu spune că acestea sunt la același nivel ca-n Europa bogată. Pentru a păstra toate aceste beneficii, punctează el, va trebui să ne străduim să le păstrăm totul la standardele actuale, și când vine vorba de personal medical, și de servicii. 

„Ce pot să spun că am văzut în centrele de dializă, cu ce se confruntă pacienții? Am văzut în afară de siguranță, care este un aspect care interesează mai mult medicul și partea de autoritate, am văzut calitate! Calitate care de multe ori este ceea ce căutăm în serviciile medicale, în spitale, în centre. Căutăm calitatea actului medical. Am văzut servicii făcute de un personal absolut profesionist, și este un mare păcat că nu avem nivelul de personal medical pe care ni-l dorim în sistemul de sănătate românesc, din păcate îi găsim în altă parte. Și aici ar trebui să se schimbe cumva lucrurile și acest personal să rămână în România și să nu mai plătim transportul pacientului 100 de kilometri, și pacientul să aibă exact acolo, în localitatea de domiciliu, centrul de care are nevoie pentru a beneficia de un tratament corect. Am văzut servicii oferite în aceste centre (de dializă, n.r.) exact la nivelul serviciilor europene. Și, din păcate, degeaba le-am văzut pentru că, chiar dimineață citeam un raport al al Comisiei Europene, al OCDE-ului, apropos de sănătatea în 2017, avem o realitate absolut departe de realitatea UE, şi din punctul de vedere al finanțării, şi din punct de vedere al serviciilor medicale, şi din punct de vedere al accesului la servicii medicale, apropos de zona rurală şi de locuri unde nu avem nici medici, nu avem nici centre, nu avem nimic”.

Trebuie să ținem pasul

Ce ar trebuie să facă statul e simplu, arată  Radu Gănescu. 

„Trebuie neapărat să aducem – din punctul meu de vedere - serviciile, finanțarea la nivelul anului 2018 și să nu lăsăm aceste centre să fie doar undeva pe o listă trecute și să spunem că am terminat toată treaba în ceea ce privește Programul de dializă. Cred că lucrurile ar trebui să fie într-o permanentă mișcare și într-o permanentă colaborare”, a conchis președintele COPAC, care este și vicepreședinte al Forumului European al Pacienților.

Dezbaterea poate fi urmărită aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel