Radu Gănescu: cum să fiu un pacient deschis când azi, după 4 ani, tot discutăm despre boli, nu despre bolnavi

Radu Gănescu  FOTO: DC Media Group
EXCLUSIV
Radu Gănescu, președintele COPAC, a declarat, la dezbaterea ”Ce votez pentru sănătate” că unele probleme din sănătate sunt la fel de actuale ca acum 4 ani.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), a a spus că ar fi optimist dacă toate planurile expuse de invitații din politică la dezbaterea online ”Ce votez pentru sănătate” ar pune în practică. Acesta a subliniat că și acum 4 ani se discuta despre accesul al medicamente inovative, nevoia registrelor pentru pacienți și de transparența din sănătate.

”Din păcate, după 4 ani, România încă este pe ultimul loc în Europa la finanțarea în sănătate”, mai spune Radu Gănescu.

Și în 2016 se discuta despre nevoia registrelor pentru pacienți, necesare pentru a se vedea exact ce nevoie de finanțare este, ce cheltuieli trebuie făcute. ”Dar dacă nu avem numărul de pacienți, întrebarea e cum vor reuși pe viitor să aplicăm acele strategii?”, se întreabă retoric acesta.

Apoi a vorbit despre nevoia de medici specialiști și transparența, doar declarativă: 

”Plecam de la nevoia de a găsi medici. Avem Tulcea fără medic oncolog. După 4 ani avem încă lipsă de medici oncologi în Tulcea. vrem centre, spitale care nu aveau medici hematologi, radiologi. Încă le avem. De aici și importanța resursei umane care am văzut-o în prim planul proiectelor anterioare, dar nu am văzut cum vom reuși să atragem această resursă umană în sistemul de sănătate din România și nu vom mai lăsa medicii să plece. 

Am plecat de la o transparență mai puțin corectă  și o văd pin lipsa acestui parteneriat care ni se cere public de către autorități, dar în schimb ni se închide ușa spitalului. Și eu ca pacient care are nevoie de servicii medicale și am nevoie de tratament, cum aș putea să fiu un pacient deschis și un pacient partener într-o discuție când nu discutăm despre bolnavi, ci discutăm despre boli, azi, după 4 ani de zile. 

Am plecat de la lipsa medicamentelor și de la accesul cât mai crescut al pacienților din România la inovație, dar vedem că în ultimii 4 ani de zile încă, din păcate, birocrația în ceea ce înseamnă evaluarea medicamentelor există, încă sunt ani pe care îi pierdem până reușim să aducem în România medicamente care în Europa de Vest sunt folosite de mult timp”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel