Radu Gănescu (COPAC), despre dispariția medicamentelor: E crimă cu premeditare!

Radu Gănescu, președintele COPAC.
EXCLUSIV
Președintele COPAC, Radu Gănescu a explicat pentru DC Medical că decizia de a lăsa zeci de medicamente să dispară de astăzi de pe piață și faptul că medicii prescriptori nu au fost informați ce se întâmplă și ce trebuie să facă, este o crimă cu premeditare. Pacientul plătește, practic, lipsa unei politici coerente a medicamentului în România.

Actualul ministru interimar al Sănătății a reiterat astăzi ce spune de o lună încoace: că da, sunt medicamente care dispar pentru că producătorii și distribuitorii (deținătorii de APP-uri mai exact) acestora n-au acceptat, în cele 12 luni de negocieri, prețurile foarte mici impuse de stat și că de fapt de unele dintre aceste medicamente nici nu e nevoie pentru că ar exista alternative, după cum i-ar fi spus comisiile de specialitate ale Ministerului.
Dar Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) spune că lucrurile nu sunt așa simple și că dispariția acestor medicamente de fapt pune în pericol viața a sute de mii de bolnavi care, de astăzi, nu mai au acces la ele.

S-a impus, nu s-a negociat

„Într-adevăr timpul a fost de 12 luni ca autoritatea și dețintorii de autorizații de punere pe piață (APP-uri) să ajungă la consens. Dar la aceste discuții s-a pornit pe picior de forță, pe modelul „ăsta e prețul, dacă vă convine – bine, dacă nu, nu negociem"și în mare parte din cazuri nu s-a putut rezolva nimic", explică Radu Gănescu, pentru DC Medical.

Din cele 128 de medicamente care urmau să dispară de astăzi de pe piață, 57 au rămas, pentru că deținătorii APP-urilor a acceptat, într-un final, prețul mic impus de statul român. Dar cu restul sunt mari probleme.  Unele dintre ele ar urma să fie aduse pe autorizații de nevoie speciale, ceea ce înseamnă că statul român va cumpăra de pe piața liberă (acolo unde nu poate impune un preț) la ce preț vrea producătorul să vândă. Acesta poate fi și de 2-3 ori mai mare decât dacă negocia și cădea la înțelegere în țară. 22 dispar cu totul, nu au înlocuitori și nici nu vor fi aduse pe nevoie speciale. Este vorba de medicamente pentru cardiologie (13 denumiri comerciale, aferente a 6 DCI), diabet (2 denumiri comerciale, aferente a 2 DCI), boli infecțioase (o denumire comercială, aferentă unui DCI), reumatologie (o denumire comercială, aferentă unui DCI), urologie (o denumire comercială, aferentă unui DCI) și radiologie (o denumire comercială, aferentă unui DCI care are însă APP suspendată de către Comisia Europeană din primăvară).

Apoi, un producător de medicamente a dat în judecată Ministerul Sănătății, și aflăm că chiar astăzi a câștigat procesul, pentru că statul îi impunea un preț mic calculat greșit.

„Sunt medicamente pentru care prețul a fost stabilit incorect, s-a greșit modul de calcul, și de aceea compania în cauză a dat Ministerul Sănătății în judecată. Și am aflat câștigat chiar astăzi! Ce-o să se întâmple acum? Ministerul o să plătească pentru asta, posibil și daune. Iar acest ordin ar putea să cadă! E un haos total", a arătat Radu Gănescu.

Deciziile comisiilor de specialitate, contestate de medici

Apoi, liderul COPAC nu înțelege cum au putut experții din comisiile de specialitate ale Ministerului să fie de acord cu dispariția de pe piață a acestor medicamente și spune că singura explicație e că totul a fost făcut pe fugă, doar ca să existe niște documente doveditoare undeva.

„Da, au avut 12 luni de negocieri, dar comisiile de specialitate au fost sesizate în septembrie-octombrie anul acesta, nu de la începutul discuțiilor în noiembrie anul trecut. Iar acele răspunsuri pe care le-au dat, le-au dat pe genunchi. Societățile profesionale nu au fost consultate. Este ireal ca o comisie de o specialitate să spună că nu este nevoie de niște medicamente, dar medicii din societatea profesională aferentă aceleiași specialități să spună că este nevoie de ele. Apoi, mai este o autoritate care a fost consultată și ea pe ultima sută de metri: ANMDM-ul. Înțeleg că și acolo s-a răspuns la fel, pe fugă. Undeva este un joc, e o chestie de orgolii, dar asta e în defavoarea tuturor, nu numai al pacienților, ci inclusiv Ministerului Sănătății. Nu e normal să se trezească cu 30 de zile înainte să dispară niște medicamente de pe piață și să dea vina unii pe alții. Mi se pare foarte grav la nivel de autoritate în România", punctează Radu Gănescu.

La acestea se adaugă și faptul că de fapt nici măcar nu se știe exact și public care medicamente nu au alternativă în România.

„Știe cineva din România lista medicamentelor care nu au alternativă? Pentru că mi se pare absolut groaznic că nici asociațiile de pacienți, nici profesioniștii din domeniu – medicii care prescriu –, dar nici voi, presa, să nu știm care sunt acestea. Presupun că listă a fost dată de ANMDM la Minister, dar publică nu a făcut-o nimeni".

„Crimă cu premeditare!"

Rezultatul acestui haos e că astăzi medicii n-au putut elibera 71 de medicamente pentru pacienții lor. De ce?

„Astăzi mai mulți medici ne-au spus că au trimis pacienții acasă fără rețete și că i-au reprogramat pentru săptămâna viitoare. Adică ai anunțat acum două săptămâni că o să elimini niște medicamente, dar nu spui care și cum trebuie făcut. Înțeleg orice explicație, dar faptul că ai luat o decizie care pune viața multor pacienți în impas și să nu spui profesioniștilor exact ce și cum să facă, mi se pare crimă cu premeditare!", a răbufnit Radu Gănescu.

Soluții existau

Situația, în întregul ei, e cu atât mai de neînțeles cu cât nu e prima dată când trecem prin așa ceva. Numai că în dățile trecute s-au găsit soluții, pe care liderii asociațiilor de pacienți le-au amintit și au cerut să fie aplicate și de această dată.

„România nu e prima dată când trece printr-o criză ca aceasta! Acum doi ani eram în pericol să rămânem fără 123 de molecule, din cauza aceluiași mod de calcul prost al prețurilor. Atunci ministru era Florian Bodog și, pus în fața aceleiași situații, el a găsit o soluție. A dat o prorogare de la ordin spunând că „prelungim prețurile actuale din CANAMED până la o ulterioară verificare". Le-a prelungit pe toate și au rămas în piață în continuare. Acum nu s-a mai dorit această soluție. Acum ni s-a spus că e ilegală. Cum este ilegală din moment ce s-a mai aplicat? Legea e aceeași, nu s-a schimbat. Rugămintea noastră la actualul ministru a fost să încerce același lucru. Pentru că e o perioadă dificilă, până o să avem un nou Guvern, apoi vin alegerile, sărbătorile și uite așa ajungem în ianuarie. Dar nu s-a vrut, iar pacienții de astăzi nu mai au aceste medicamente. Sunt zeci, sute de mii, iar asta este o situație care arde!", detaliază reprezentantul pacienților.

E inacceptabil să-i impui medicului ce să prescrie

Oricum, spune Gănescu, ideea în sine de a obliga un medic să prescrie anumite medicamente este inacceptabilă și încalcă dreptul la sănătate al tuturor pacienților.

„Nu e normal să decizi la Minister ce medicament să prescrie medicul pacientului său. Medicul ce rost mai are? Medicul trebuie să aibă la dispoziție cât mai multe medicamente și el să aleagă ce e mai bun pentru fiecare pacient în parte. Apoi, ne lăudăm că le aducem pe autorizații de nevoie speciale. Sunt prea multe medicamente aduse pe nevoi speciale. La un preț mult mai mare. Iar asta este o soluție temporară, nu definitivă. Nu e normal să aduci medicamente doar pe nevoi speciale. Aceste instrumente sunt pentru situații de criză și timp scurt, limitat, nu pot fi folosite ca politică a medicamentului. E clar că nu avem o politică stabilă, coerentă, ceea ce e foarte grav".

Nici dacă te uiți strict la cifre nu ieșim bine.

„Uite și un alt aspect. Hai s-o luăm matematic. În 2 ani ne lăudăm că am introdus 60 de molecule, deși la pacient încă n-au ajuns toate. Dar hai să spunem că am introdus 60 de molecule noi. Păi dintr-un foc de astăzi au dispărut 71! E ceva în neregulă aici. Undeva nu merge treaba!”, conchide Radu Gănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel