Raed Arafat, coronavirus: Valul doi ar putea veni mai repede. Ce trebuie să facem ca să nu îl provocăm

Masca trebuie purtată pe stradă
Secretarul de Stat Raed Arafat a arătat că dacă după relaxarea de la 15 mai nu vom respecta regulile de bază atunci este foarte probabil să ne trezim cu un val doi de infectări cu coronavirus mult mai devreme.

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre al doilea val de infectări care ar putea veni cu câteva luni mai devreme decât estimează specialiștii dacă populația revine la obiceiurile de dinainte de îizbucnirea pandemiei și ignoră regulile. Deși avem 1.036 de decese, oficialul spune că măsurile luate și-au dovedit eficiența.

„Condoleanțe familiilor tuturor celor care s-au pierdut în această perioadă, dar în același timp cred că măsurile și modul în care s-a lucrat, și modul în care populația în marea ei majoritate, nu vorbim de toți, pentru că unii nu au respectat regulile, norocul nostru a fost că unii au respectat regulile. Și efortul depus de cei care au respectat regulile și toate măsurile care s-au luat chiar dacă nu erau măsuri plăcute pentru lume, pentru oameni, totuși cred că au dus la limitarea impactului în acest val. Respectăm regulile și mai departe după relaare și înțelegem că relaxarea trebuie să se facă gradual, și că relaxarea după data de 15 nu înseamnă o revenire la normalitatea dinaintea virusului, reușim să controlăm situația mai departe împreună. Nu înțelegem acest lucru, la orice moment suntem în risc să vedem că va fi o creștere în numărul cazurilor și o situație care să impună luarea unor măsuri din nou. Prin măsurile de relaxare ce înseamnă: că până acum am luat măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului, folosind inclusiv autoritatea statului în acest sens. Încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Autoritatea statului rămâne, rămân anumite reguli care se impun, dar mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă, mult mai mult depinde de cetățean ce înțelege", a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Noua normalitate, ce presupune

El a subliniat că cu toții trebuie să înțelegem că regulile s-au schimbat și să ne adaptăm acestei noi situații care înseamnă de fapt o nouă normalitate.

„Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, chiar dacă nu mai este cu declarație decât dacă iese din oraș, dar ieșitul din casă are reguli, este important. Urci în microbuz, în autobuz este obligatoriu acolo, și este obligatoriu la locul de muncă dacă ești într-un spațiu în care stai cu mai multe persoane și lucrezi cu ele și te plimbi printre ele. Dacă înțelegi aceste aspecte, avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val dacă vine mai ales la toamnă. Dacă nu înțelegem și începem de poimâine să facem tot ce vrem, să mergem în vizite, să mergem la socializare, să mergem la prieteni, să mergem peste tot, să facem grătare, una, alta, riscul este că vom vedea o creștere a numărului de cazuri și o reîncepere a unui val", arată șeful DSU.

Am putea provoca un al doilea val

Raed Arafat a arătat că această ignorare va duce la declanșarea unui nou val de infectări cu coronavirus mult mai devreme decât este el estimat să apară.

„Citeam o analiză realizată de colegi din afara României care zicea că valul doi poate să fie și în vară, poate că nu cu impact major, dar poate să fie și în vară cu 20% mai puțin impact. Asta ziceau ei, din cauză că temperatura mare și tot poate să limiteze transmiterea. Poate. Dar nu o să o oprească, asta spuneau ei, e una dintre părerile care circulă. Asta înseamnă că trebuie să fim atenți și în vară și, bineînțeles, să ne pregătim foarte bine pentru toamnă. Așa că să nu se mire lumea că ne vom pregăti, vor vedea că mai pregătim lucrurile, mai pregătim secțiile de Terapie Intensivă, mai pregătim locuri suplimentare, pentru că absurdul ar fi să ne prindă la toamnă situația pregătiți cum am fost la primul val. Acolo era de înțeles, toată lumea așa a fost, dar la valul doi dacă vine în toamnă, și dacă nu-l grăbim noi printr-un comportament inadecvat, la valul doi trebuie să fim mult mai bine pregătiți. Adică trebuie să avem stocuri, trebuie să avem proceduri, trebuie să avem o modalitate de lucru clară, care pornește imediat, ca un mecanism. Și Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, unde am avut o colaborare foarte bună cu domnul ministru Tătaru și chiar s-a lucrat foarte bine și foarte sinergic, această colaborare trebuie foarte bine întărită și stabilită clar cum va porni imediat cum începe să se vadă un val doi în țară", a detaliat secretarul de stat, la postul amintit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel