Raed Arafat, despre filmul de la Colectiv: Nu am știut de el și nu l-am ascuns

Raed Arafat
Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat, astăzi, că nu a știut de înregistrarea ISU de la Colectiv și că nu demisionează din funcția de șef al DSU, decât dacă un ministru i-o va cere.

„Nu am ştiut de acest film, nu am ascuns filmul și nu am dat dispoziție să fie ascuns filmul. (...) Acest film nu aduce aspecte noi asupra intervenției. El arată câteva secvențe din intervenție și în aceste secvențe se văd pompierii, mai ales într-o anumită locaţie unde se scoteau victimele şi decedaţii de acolo. Nu arată per ansamblu toată intervenţia. Mai mult decât atât, acest film prinde primele momente, momentele în care încă nu toate echipajele sosiseră, nu existau destule tărgi, nu existau destule materiale, dar el nu arată în acelaşi moment locul unde erau duşi răniţii şi unde au fost trataţi, departe de locul unde se filma", a explicat Raed Arafat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Nu demisionează

Secretarul de stat a explicat că nu va demisiona, dar că e dreptul oricărui premier să-i ceară să plece din funcţie.

„Poziția mea despre partea cu demisia sau cu demiterea - e dreptul oricărui Guvern care vine şi oricărui premier și oricărui ministru care vine aici să-mi zică 'Nu vreau să mai lucrez cu tine!'. Şi, credeţi-mă că nu voi sta un minut mai mult. Eu nu-mi înaintez demisia, pentru că nu vreau să aud niciodată că 'Tu ai plecat, nu noi te-am dat afară'. Cine vine poate să decidă să-mi spună să plec, și plec. La plecare voi face următorul lucru - voi explica amănunțit unde era sistemul, unde l-am găsit în 2007, când am venit la Ministerul Sănătății, unde am ajuns cu el și ce am găsit în 2014, când am venit la Ministerul de Interne și au crescut responsabilitățile, inclusiv pe partea situațiilor de urgență și aviație şi mai ales ce s-a realizat până acum, unde suntem acum și care sunt planurile pentru următoarea perioadă, care sunt în curs de realizare", a spus Raed Arafat.

Populația să aibă încredere în Ambulanță și Pompieri

Șeful DSU a că oamenii trebuie să aibă încredere în angajaţii de la Ambulanță și în pompieri.

„Vreau să vă asigur că împreună şi cu pompierii şi cu colegii de la Ambulanţă şi de la toate serviciile de urgenţă care funcţionează acum în țară vă stăm la dispoziţie, suntem în serviciul dumneavoastră şi vă rog ca în continuare să aveţi încredere în aceşti oameni, pentru că la acest moment alţii nu avem. Încercăm să le ridicăm nivelul".

Raed Arafat spus că nu este adevărat că pompierii nu ar fi instruiți pentru dezastre.

„E adevărat că intervenția de la Colectiv a fost una foarte specifică şi o intervenţie, o tragedie cu care nu s-a mai confruntat deloc ISU București-Ilfov, motiv pentru care noi am început să organizăm cursuri de răspuns la astfel de situații, pe lângă exerciţii. (...) Nimeni nu are dreptul să vină să diminueze încrederea într-o instituţie extrem de importantă per ansamblu pentru Bucureşti dacă vorbim de ISU-BIF, dar pentru ţară dacă vorbim de IGSU. Încercarea de a reduce încrederea în această instituţie nu va face decât să îngreuneze intervenţiile acestei instituţii pentru populaţie", a subliniat secretarul de stat.

Primește insulte

Legat de comentariile referitoare la faptul că în înregistrare apare vorbind la telefon, Arafat a menţionat că se ocupa atunci de asigurarea de aparate de ventilaţie pentru pacienţi. „În poză nu auzi ce vorbeşte omul. (...) Eu vorbeam atunci pentru a rezolva aparate de ventilație pentru pacienții intubați în spitalele de urgență", a afirmat Arafat.

„Primesc mesaje continuu, și multe dintre ele cu înjurături, cu insulte, (...) se doreşte creşterea nivelului emoţional până în data de 30 (octombrie, n.r.) şi folosirea acestui lucru într-un sens sau altul. Nu ştiu care e motivul, poate că ăsta e motivul, oricum cineva încearcă să crească la nivelul populației furia și nemulţumirea, și să o îndrepte împotriva unor instituții și a unor persoane", a completat demnitarul.

Reacția lui Raed Arafat vine după ce un tabloid din România a prezentat, ieri, o înregistrare video cu primul echipaj ISU care a ajuns la locul tragediei de la Clubul Colectiv. Filmul avea circa 21 de minute. Jurnaliștii de la tabloidul respectiv au susținut că această înregistrare a fost ținută „ascunsă" de către conducerea IGSU, notează  Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel