Raed Arafat, despre măștile textile: intervine problema costului

Secretarul de Stat Raed Arafat a vorbit despre cât de mult ne protejează măștile textile, în contextul în care se discută în unele țări europene interzicerea lor. El a arătat că, deși o mască chirurgicală va proteja mai mult decât una textilă, acestea din urmă sunt reutilizabile, astfel că impun costuri mai mici.

În mai multe țări europene se discută despre introducerea obligativității măștilor medicale la nivel de populație în locul celor confecționate artizanal, din pânză, reutilizabile. Totuși, OMS a transmis că acest tip de măști rămân eficiente chiar și în fața noilor mutații ale virusului. 
În România nu există în acest moment o discuție pe această temă, spune Raed Arafat.
„Știu aceste discuții, cel puțin din partea Germaniei, nu știu dacă sunt astfel de recomandări și din partea altor țări. Clar că aici se dorește o protecție maximă și o limitare maximă a răspândirii. Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală, dar aici intervine problema costului”, a declarat la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
„Problema suportării costului de către cetățean - nu știu câți oameni vor putea să suporte achiziționarea unor măști FFP2, de exemplu, continuu, pe o perioadă de câteva luni, deci de aici cred că rezultă foarte multe discuții și trebuie să vedem și dacă în alte țări aceste reguli vor fi solicitate sau vor fi impuse”, a arătat Raed Arafat.
Șeful DSU a spus că în general, în ceea ce privește măsurile sanitare din pandemie, în țările UE nu au existat reglementări care să fie aplicate în aceleași timp, dar în general, în cele din urmă, s-a ajuns ca o regulă să fie impusă în scurt timp în toate celelalte țări. Totuși, au existat și țări care au avut măsuri specifice, ce nu au fost aplicate în altă parte. 
„Trebuie să vedem justificarea științifică, medicală, ce spun organizațiile specializate în acest domeniu și să vedem dacă într-adevăr se justifică la modul serios să se facă un astfel de pas”, a menționat Raed Arafat, precizând că o astfel de discuție nu există în acest moment în România.
Raed Arafat a spus că este opțiunea lui personală să folosească astfel de măști în spațiul public. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel