Remdesivir, noi studii: ce au descoperit cercetătorii te va pune pe gânduri

Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
Remdesivir a devenit medicamentul cel mai căutat pentru tratamentul COVID-19. Dar unii cercetători au făcut noi studii pentru a-i verifica eficiența.

Un studiu amplu condus de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că medicamentul antiviral Remdesivir nu a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19. Rezultatele studiului sunt diferite de cele ale unui studiu anteror, în urma căruia Remdesivir a devenit un medicament un standard de îngrijire în multe țări.
Rezultatele anunțate vineri nu le anulează pe cele anterioare, iar autorii spun că studiul OMS nu a fost la fel de riguros ca cel anterior condus de Institutele Naționale de Sănătate din SUA. Dar ele aduc îngrijorări cu privire la valoarea pe care o oferă medicamentul scump, deoarece niciunul dintre studii nu a descoperit că poate îmbunătăți supraviețuirea.
Medicamentul nu a fost aprobat pentru COVID-19 în SUA, dar a fost autorizat pentru utilizare de urgență după ce studiul anterior a constatat că a scurtat timpul de recuperare în medie cu cinci zile. Este aprobat pentru utilizare împotriva COVID-19 în Regatul Unit și Europa și se numără printre tratamentele pe care le-a primit președintele american Donald Trump când a fost infectat la începutul acestei luni.
Studiul OMS a implicat peste 11.000 de pacienți din 30 de țări. Aproximativ 2.750 au fost repartizați aleatoriu pentru a fi tratați cu Remdesivir. Restul au primit, fie hidroxiclorochina - medicamentul împotriva malariei, interferonul pentru sistemul imunitar, combinația antiviral lopinavir-ritonavir, fie doar îngrijirea obișnuită. Celelalte medicamente au fost în mare parte excluse din tratamentul pentru COVID-19 de studii anterioare, dar nu și Remdesivir.
Ratele de deces după 28 de zile, nevoia de utilizare a aparatelor respiratorii și timpul în spital au fost relativ similare pentru cei cărora li s-a administrat Remdesivir, față de cei care au primit îngrijire obișnuită.
Rezultatele nu au fost publicate într-un jurnal, nu au fost revizuite de oameni de știință independenți, dar au fost postate pe un site pe care cercetătorii îl folosesc pentru a împărtăși rapid rezultatele, notează huffpost.com

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel