Respirația urât mirositoare poate ascunde boli grave

respiratia urat irositoare e simptom pentru mai multe boli
Dacă respirația este urât mirositoare, este posibil să fie de vină usutoriul și ceapa pe care le-ați mâncat. Dar ea poate ascunde și boli grave. Iată care:

Respirația urât mirositoare poate avea mai multe cauze. Ar putea fi, așa cum arătam, ceva dat de alimentele pe care le mâncați. Dar ar putea fi vorba și boli, dintre care unele chiar sunt grave. Iată principalele cauze:

Sforăitul

E mai probabil să sforăi dacă dormi pe spate. Dar, dacă sforăiți sau dormiți cu gura deschisă, aceasta se poate usca, și asta o face o casa chiar mai buna pentru bacteriile care provoacă „respirația urât mirositoare de dimineață". Pot fi de vină și alimentele rămâase între dinți, care ajută bacteriile să crească – așa că nu uitați să vă spălați temeinic dantura înainte de a merge la culcare.

Infecție gingivală

Dacă respirația are un miros metalic, este posibil să aveți bacterii care se dezvoltă sub linia gingiilor - care pot duce la inflamație și chiar la infecții. Medicul dentist ar putea escoperi că aveți parodontită. Riscul e mai mare la fumători și la cei care nu se spală în mod regulat. Boala gingivală poate, de asemenea, să circule în familii.

Refluxul acid

Această stare face ca acidul din stomac să urce în direcția greșită, înapoi în tubul care leagă gâtul de stomac (esofagul). Poate da respirației un miros acru și vă aduce bucăți de alimente sau lichid în gură. Acidul poate, de asemenea, să vă deterioreze gâtul, gura și dinții, ceea ce duce la crearea unui loc ideal de proliferare a bacteriilâor urât mirositoare.

Diabet

Dacă aveți această afecțiune, respirația fructată poate fi un semn că organismul dumneavoastră utilizează grăsimi pentru combustibil în loc de zahăr (glucoză). Asta probabil înseamnă că trebuie să mergeți urgent la doctor.

H. Pylori

Sunt un tip de bacterii legate de cancerul de stomac și de ulcere. Pot provoca respirația urât mirositoare și se poate să vă fie greață și să aveți arsuri la stomac, dureri stomac sau indigestie. Medicul dvs. vă poate testa pentru această bacterie - multe dintre aceste simptome dispar atunci când bacteria este ucisă cu antibiotice.

Infecție respiratorie

Răcelile, tusea și infecțiile sinusurilor pot transmite mucusul plin de bacterii prin nas și gură. Asta vă poate afecta respirația. De obicei, dispare de îndată ce treci peste răceală.

Medicamente

Unele medicamente provoacă respirație urât mirositoare deoarece vă usucă gura. Alte medicamente - cum ar fi nitrații care tratează afecțiunile cardiace, chimioterapia pentru cancer și unele suplimente de somn - eliberează substanțe chimice care pot face respirația mirositoare când se descompun în corpul vostru. Acest lucru se poate întâmpla și dacă luați prea multe vitamine.

Pietre la amigdale

Dacă alimentele sunt prinse în amigdale - organe mici din spatele gâtului care ajută la lupta împotriva microbilor - calciul se poate colecta în jurul lor și formează pietre. De obicei, ele nu provoacă niciun fel de probleme. Dar, uneori, ele vă pot irita gâtul și bacteriile se pot dezvolta pe ele - asta face ca respirația dumneavoastră să miroasă. S-ar putea să scăpați de ele cu o periuță de dinți sau un tampon de bumbac. Vă ajută dacă vă spălați bine - inclusiv limba – sau faceți gargară cu apă după ce mâncați. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă le faceți frecvent.

Deshidratare

Atunci când corpul dumneavoastră nu are suficientă apă (deshidratare), este posibil să nu producă suficientă saliva, care în mod normal curăță bacteriile din gură. Asta poate duce la o respirație urât mirositoare. Condițiile care afectează glandele care produc saliva - cum ar fi sindromul Sjögren și sclerodermia - pot provoca, de asemenea, gură uscată și respirația neplăcută.

Infecții

O leziune sau o tăietură în gură se poate infecta cu bacterii care dau un miros urât. Acest lucru se poate întâmpla accidental sau dacă aveți o intervenție chirurgicală la nivelul gingiei sau dentistul dvs. extrage un dinte. Este mai probabil să aveți o infecție dacă nu urmați instrucțiunile medicului dentist sau dacă nu aveți grijă de dinți sau de gingii. Poate să dispară de la sine. Dacă nu, poate fi tratată cu antibiotice. Ajut păstrarea zonei cât mai curată posibil și să vă clătiți gura de câteva ori pe zi cu apă sărată.

Insuficiență hepatică

Ea poate provoca un miros dulceag, de mucegai, pe care medicul dumneavoastră îl poate numi "fetor hepaticus", arată experții de la MedicineNet. Poate fi un semn că ficatul nu funcționează bine din cauza bolii hepatice avansate. De asemenea, s-ar putea să aveți și alte simptome, inclusiv icterul - atunci când pielea și albele ochilor dumneavoastră au o nuanță galbenă deoarece există o acumulare a unui pigment natural care se numește bilirubină, în sistemul dumneavoastră.

Insuficiență renală

Aveți respirație de care miroase a pește dacă rinichii nu pot elimina cum trebuie deșeuri. Este cel mai frecvent simptom în ultimele etape ale insuficienței renale, cunoscută sub numele de boală renală în stadiu final (ESRD). Când ajunge la acest punct, este de obicei tratată cu dializă, terapie care vă ajută să filtrați sângele sau cu un transplant de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel