Retenția de apă în abdomen, de ce se întâmplă și cât de gravă e ascita

Abdomenul se poate balona din mai multe cauze
Retenția temporară și ușoară de apă la mâini sau la picioare, apare adesea pe vreme caldă sau după consumul alimentelor sărate. În timp ce acest tip de retenție de apă este de obicei inofensiv, acumularea de lichide în abdomen semnalează o problemă de sănătate care necesită evaluare medicală imediată. 

Retenția de apă în abdomen - cunoscută medical ca ascită - apare cel mai frecvent din cauza bolilor hepatice. Alte cauze posibile includ cancerul, bolile cardiovasculare, insuficiența renală și infecțiile.

Ciroză poate provoca retenția de apă

Ciroza descrie cicatrizarea severă a ficatului care distorsionează structura normală și poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică. Ciroza avansată este cea mai frecventă cauză a ascitei, reprezentând aproximativ 75 până la 80 la sută din cazuri. Ciroza afectează fluxul de sânge din ficat. Aceasta duce la creșterea presiunii în vasele de sânge ale abdomenului care curg în ficat, o afecțiune numită hipertensiune portală (PHT). PTH declanșează o serie de evenimente care culminează cu retenția de sodiu și apă, ducând frecvent la ascită în timp. Ciroza apare din mai multe motive. Hepatita virală cronică și abuzul de alcool de lungă durată sunt principalele afecțiuni medicale care duc la ciroză în rândul americanilor, deși alte boli ale ficatului pot provoca afecțiunea.

Retenția, simptom pentru cancer

Aproximativ 15 la sută dintre persoanele cu ascită au cancer, a doua cea mai frecventă cauză a afecțiunii. Cancerul ficatului, ovarului, colonului, pancreasului, stomacului, esofagului sau vezicii biliare este adesea de vină. Totuși, alte tipuri de cancer care s-au răspândit în abdomen pot duce, de asemenea, la ascită, inclusiv melanom și cancer la plămâni sau sân. Ascita legată de cancer este cunoscută sub numele de ascite maligne și, de obicei, semnalează boala avansată.

Inima și afecțiunile circulatorii

Ficatul primește un volum mare de flux de sânge, aproximativ 1 sfert pe minut. Volumul mare de sânge care trece prin ficat este returnat în partea dreaptă a inimii. Condițiile care împiedică fluxul de sânge de la ficat la inimă sau prin inima dreaptă pot duce la PHT și ascită. Exemple includ: - slăbiciune severă și afectarea inimii, cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă pe partea dreaptă - un cheag sau o altă obstrucție a vaselor de sânge între ficat și inima dreaptă - o valvă tricuspidă deteriorată sau defectă, care se află între camere ale inimii drepte - cicatrizarea sacului care înconjoară inima din cauza unei inflamații de lungă durată, cunoscută sub numele de pericardită constrictivă

Citește și: Retenția de apă: 4 semne că nu te-ai îngrășat, ci nu elimini apa

Alte cauze

Deși rare în comparație cu ciroza, cancerul și cauzele cardiovasculare, alte afecțiuni medicale pot duce la ascită. Leziuni hepatice subite, severe, datorate toxicității medicamentoase sau hepatitei acute, de exemplu, pot provoca ascită împreună cu alte simptome ale insuficienței hepatice. Insuficiența renală severă este o altă posibilitate. Anumite infecții, malnutriție severă și boli ale sistemului digestiv care duc la pierderea proteinei prin intestine sunt, de asemenea, considerente, alături de alte afecțiuni medicale grave, arată specialiștii Livestrong

Avertismente și precauții

Umflarea bruscă sau inexplicabilă a abdomenului necesită o evaluare medicală pentru a determina cauza - care poate fi sau nu datorată ascitei. Cu toate acestea, deoarece problemele medicale care duc la ascită sunt grave, este important să nu ignorăm distenția abdominală inexplicabilă. Căutați îngrijiri medicale de urgență dacă prezentați o distensie abdominală cu unul sau mai multe semne de avertizare, inclusiv: - dureri abdominale bruște, severe sau înrăutățite - amețeli sau leșin - scaune sângeroase sau negre - vărsături persistente sau vărsături de sânge sau materiale care seamănă cu motivele de cafea - confuzie, agitație, instabilitate mentală sau somnolență excesivă - decolorarea galbenă a pielii sau albii ochilor - febră

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel