Rezidențiat 2019: perioada înscrierilor, mai scurtă. Calendarul examenului, propus de Camera Deputaților

Examen
Examenul de rezidențiat poate avea loc în data de 8 decembrie, parlamentarii adoptând o lege permite scurtarea termenelor de înscriere a candidaților. Președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, conf. dr. Florin Buicu, a prezentat pentru DCMedical calendarul examenului. 

”Legea care reglementează examenul de rezidențiat a trecut astăzi, în procedură de urgență, de Camera Deputaților, a declarat conf. dr. Florin Buicu. În următoarele două zile proiectul poate fi atacat la Curtea Constituțională, dacă se strâng semnături de la o treime dintre parlamentari, ceea ce mă îndoiesc că o să se întâmple. Vineri, 1 noiembrie, proiectul ajunge la președinte, pentru promulgare. Începând din acest moment, legea poate fi trimisă deîndată la Monitorul Oficial. Imediat ce se publică în MO, ministrul Sănătății poate semna ordinul prin care se stabilește metodologia organizării rezidențiatului, comisiile etc. Metodologia nu se schimbă, universitățile care organizează rezidențiatul cunosc detaliile, singura modificare din acest an vizează termenul de înscriere, care se stabilește de către Ministerul Sănătății astfel încât să se poată da examenul pe 8 decembrie. Cu alte cuvinte, perioada de înscrieri poate să fie mai scurtă  de 30 de zile, cum era prevăzut în OUG 18, ca să ne încadrăm în termenul cunoscut, de 8 decembrie. Vor fi 15-20 de zile pentru înscriere”, a spus președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților. 

Camera Deputaților a adoptat, marți 29 octombrie, o lege care modifică OUG 18, prin care se stabilesc normele de organizare a rezidențiatului. Modificarea ce ar urma să opereze din acest an dă posibilitatea ca ordinul de ministru care stabilește metodologia și calendarul rezidențiatului să fie semnat doar de ministrul Sănătății. În prezent, ar trebui ca rezidențiatul să fie organizat prin ordin comun, semnat de miniștrii Sănătății și Educației. La Educație nu a fost numit un ministru, după ce a expirat mandatul interimarului Daniel Breaz.

Dacă proiectul adoptat de Cameră va fi promulgat, din 2020 rezidențiatul va putea fi organizat de toate facultățile de Medicină, deci și Oradea, Sibiu sau Constanța. 

”Numărul de locuri va fi egal cu al absolvenților de Medicină, Farmacie sau Medicină dentară din acel an”, a mai precizat conf. dr. Buicu pentru DCMedical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel