Rinoplastia și riscul de a te sufoca. Cine și cum face operația, explică Dr George Mincu

Pierderea mirosului
EXCLUSIV
Remodelarea nasului, adică rinoplastia, este o intervenție chirurgicală care, dacă nu e făcută corect și cu păstrarea funcțiilor acestui organ, riști să nu mai poți respira, mai ales noaptea, a explicat, EXLUSIV la DC News și DC Medical, dr George Mincu, medic primar ORL și doctor în științe medicale.

Dr George Mincu, medic primar ORL, doctor în științe medicale și șeful Departamentului de ORL și Chirurgie Cervico-Facială de la Spitalul Clinic Sanador, spune că este important ca rinoplastia – operația de remodelare a nasului - să fie făcută de specialiști ORL, pentru este vital să păstrăm nealterate funcțiile nasului, în mod special cea respiratorie.

Funcțiile nasului trebuie păstrate intacte

„Intervențiile la nivelul nasului, consider eu, ar trebui făcute de către un medic ORL-ist, deoarece în ciuda satisfacției pacientului care vine hotărât să-și facă operație estetică, nu trebuie ignorat că nasul este un organ care îndeplinește niște funcții. Și ulterior, deși pacientul va fi mulțumit de noul său aspect, va avea mult de suferit", a atenționat specialistul, EXCLUSIV la DC News și DC Medical.

Cei care își fac astfel de intervenții trebuie să ia în considerare faptul că o reducere a nasului, înseamnă de fapt o reducere a unui organ prin care respirăm, iar fără aer nu putem trăi.

Când vine vorba de rinoplastie, „în majoritatea cazurilor este vorba de o micșorare a nasului, majoritatea asta solicită. Ceea ce implică într-un fel și micșorarea cavității nazale. Există, la intrarea în nas, un așa-numit sistem, valva nazală, care echilibrează curenții de aer în fosa nazală, și care reprezintă aria cu cea mai mică secțiune de la nivelul cavității nazale. Și care are cel mai mult de suferit în urma unei intervenții de rinoplastie clasică. Deci, nasul va arăta mai bine, dar se vor micșora ariile de secțiune nazală cu implicații asupra capacității noastre respiratorii nazale", a continuat dr George Mincu.

Cum rămânem fără aer

Asta înseamnă, practic, că va intra mai puțin aer în plămâni și că este posibil să avem dificultăți mari de respirație, ba chiar să ne și sufocăm în timpul somnului, când mucoasa din cavitatea nazală se umflă din cauza afluxului de sânge la cap.

„Da, probleme în special nocturne. Marea majoritate avem această rinită de decubit. În clipa în care ne culcăm, datorită și forțelor gravitaționale, crește presiunea de sânge la nivelul capului, și se produce o congestie a mucoasei nazale. Adică vine mai mult sânge și se umflă puțin cornetele nazale. De fapt aceste elemente din interiorul nasului, sau turbine, sunt acoperite de o mucoasă, care prezintă un sistem vascular foarte bine dezvoltat, care-și poate mări sau micșora volumul sub influența a numeroși factori. Factor, cum am spus, este poziția aceea de decubit, când ne culcăm și crește presiunea sângelui la nivelul capului", arată specialistul.

Or această umflare, la un nas micșorat poate fi catastrofal, întrucât poate obtura respirația. În plus, nu doar noaptea putem avea probleme, pentru că sunt și alți factori care pot contribui la această cogestie nazală periculoasă, mai ales pentru cei care au făcut rinoplastie.

Alți factori care creează probleme

„Există facori atmosferici, în ultima perioadă în special poluarea masivă în care trăim, aerul condiționat e binecunoscut în ultimii ani că influențează mult reactivitatea la nivelul mucoasei nazale și produce congestie nazală. Bolile infecțioase cu poartă de intrare nazală sau o serie întreagă de afecțiuni cum este și deviația de sept nazal, acel perete situat în mijlocul cavității nazale, pe care o împarte în două compartimente numite fose mazale", enumeră factorii problemă șeful Departamentul de ORL și Chirurgie Cervico-Facială de la Spitalul Clinic Sanador.

De aceea, spune medicul, este vital ca această intervenție chirurgicală să fie făcută de medicii care știu cum conserva funcțiile acestui organ.

„Operația de rinoplastie, astăzi, ar trebui să se numească de fapt rinopastie funcțională, se să gândească întotdeauna la menținerea sau chiar îmbunătățirea tuturor funcțiilor nasului. Deci, nu numai funcția lui estetică, dar și celelalte funcții: respiratorie, olfactivă, fonatorie, de apărare. Și aici specialiștul ORL are o experiență în ceea ce se întâmplă în cavitatea nazală", punctează dr George Mincu.

Cum se face corect operația de rinoplastie, află în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel