Riscul de preeclampsie, asociat cu tensiunea arterială și indicele de masă corporală

Gravida
Un studiu internațional a demonstrat că riscul genetic de preeclampsie este asociat cu tensiunea arterială și indicele de masă corporală.

Preeclampsia, o condiție medicală care afectează gravidele, e diagnosticată, de obicei, prin creșterea tensiunii arteriale și a proteinelor în urină. Până la 5% dintre femeile însărcinate o resimt pe propria piele. Afecțiunea duce anual la decesul a aproximativ 50.000 de femei și până la un milion de copii.

Cercetători din Marea Britanie, Islanda, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Kazahstan și Uzbekistan au studiat cinci ani modul în care variația genetică maternă influențează riscul preeclampsiei. Echipa a studiat componența genetică a 9.515 femei preeclamptice și 157.719 indivizi de control. Rezultatele, raportate astăzi în Nature Communications, au identificat variantele ADN din genele ZNF831 și FTO ca factori de risc pentru preeclampsie. Aceste gene au fost asociate anterior cu tensiunea arterială, iar varianta FTO cu indicele de masă corporală.

Studiul mai arată că predispoziția genetică generală la hipertensiune este un factor major de risc pentru preeclampsie și, prin urmare, un număr mare de variante, fiecare cu un efect mic, poate contribui la risc. Aceste rezultate actuale completează descoperirile anterioare ale acelorași cercetători, care au arătat că o variantă lângă gena FLT1 din genomul fetal afectează riscul mamelor de a dezvolta preeclampsie. Genele identificate până acum se potrivesc mână-în-mănușă cu alte cunoștințe actuale despre preeclampsie, deoarece hipertensiunea și obezitatea sunt factori de risc matern cunoscuți. Acest studiu arată că aceste asociații sunt explicate parțial prin predispoziții moștenite. Cu toate acestea, ele explică doar o parte din riscul preeclampsiei, susțin cercetătorii, într-un comunicat al Universității din Nottingham.

Noile înțelegeri din acest studiu ar putea sta la baza unei preveniri și tratamente mai eficiente a preeclampsiei în viitor și ar putea îmbunătăți rezultatul sarcinii pentru mamă și copil.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel