Robotul care recoltează probe pentru testul COVID-19, inventat de un egiptean

Robotul Cira-03 în milocul cadrelor medicale care-l testează. Mahmoud el-Komy, inventatorul, este tânărul din stânga fotografiei. Foto: Facebook / Mahmoud el-Komy
Robotul care recoltează probe pentru testele PCR pentru COVID-19 se numește Cira-03. 

Un inventator din Egipt, ţară care se confruntă în prezent cu un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, testează, în cadrul unui spital privat la nord de Cairo, un robot acţionat de la distanţă care recoltează analize pentru COVID-19, verifică temperatura pacienţilor şi îi atenţionează dacă nu poartă mască.

Mahmoud el-Komy, inventatorul robotului denumit Cira-03, care face un master în Științele Roboticii, Control și Sisteme Smart (RCSS) la AUC - The American University in Cairo, spune că dispozitivul său poate contribui la limitarea expunerii la infecţie şi la prevenirea transmiterii virusului.

Realizarea robotului, dotat cu o faţă asemănătoare celei umane, precum şi cap şi braţe robotice, poate recolta analize sangvine, realiza electrocardiograme şi radiografii, afişând rezultatele pe un ecran ataşat în zona pieptului.

„Am încercat să fac robotul să pară mai uman, astfel încât pacientul să nu simtă teamă în preajma sa. Ca să nu aibă senzaţia că este o cutie care dă buzna peste el. (...) Au existat răspunsuri pozitive din partea pacienţilor. Au văzut robotul şi nu le-a fost teamă. Dimpotrivă, încrederea e mai mare întrucât robotul are o precizie mai mare decât oamenii'', a spus inventatorul. 

Pentru a recolta probe în vederea detectării coronavirusului, Cira-03 fixează bărbia pacientului, iar apoi întinde unul dintre braţe, echipat cu un tampon, pe care îl introduce în cavitatea bucală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel