România, locul I în UE la infecțiile cu bacterii multidrog rezistente: ce propune Alexandru Rafila

Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
România este pe primul loc în UE la infecțiile cu bacterii multidrog rezistente. Alexandru Rafila, invitat la dezbaterea „Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizată de grupul de presă DC Media Group, a explicat cum se va desfășura programul prin care se încearcă scăderea numărului de infecții cu aceste bacterii rezistente la antibiotice.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a fost invitat la dezbaterea online „Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizat de trustul de presă DC Media Group.
El a vorbit despre un proiect cu finanțare și norvegiană și asistență tehnică din partea OMS, privind implementarea unui plan național de acțiune și ghiduri de bună practică privind supravegherea infecțiilor cu bacterii multirezistente. „Încercăm, chiar în condițiile acestea dificile, să facem funcțional un proiect care este finanțat cu fonduri de la guvernul norvegian și care s-a implicat în Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, pentru a reuși și în România să avem un plan național de acțiune și ghiduri de bună practică, începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multirezistente la antibiotice și a infecțiilor asociate asistenței medicale și, nu în ultimul, rând legat de prescrierea corespunzătoare a antibioticelor, care de foarte multe ori, fie sunt prescrise în exces, fie în mod eronat, adică dăm antibiotice de rezervă ca și antibiotice de primă intenție”, a spus Rafila.

Poluarea cu antibiotice a mediului, îngrijorătoare

Potrivit lui, proiectul va include și sectorul veterinar, nu doar cel uman. Iată cum explică: Acest plan național de acțiune va fi făcut cu asistența tehnică din partea Organizației Mondiale a Sănătății și el trebuie să includă nu numai sectorul uman, ci și sectorul veterinar, care e o componentă esențială în controlul rezistenței la antibiotice și ar trebui să găsim și suport din partea colegilor de la Mediu, pentru că poluarea cu antibiotice a mediului este de asemenea foarte îngrijorătoare și constituie unul din motivele de rezistență sau multirezistență a bacteriilor la antibiotice.”
Alexandru Rafila a mai arătat că România se află pe primul loc în UE la infecțiile cu bacterii multidrog rezistente.
Conform proiectului, în programul pilot vor fi incluse șase spitale, dinte care unu va fi Institutul Matei Balș, iar după nouă luni de zile, după ce vor fi făcute toate corecțiile impuse, proiectul va fi trimis Ministerului Sănătății spre aprobare pentru implementarea în toate spitalele din țară.

Aflați mai multe detalii în materialul video atașat

z

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel