Săli de operații, dezinfecție: noi soluții cu eficiență de peste 96%, descoperite

Sală operație
Igiena  în sălile de operații este o provocare din ce în ce mai mare, în contextul infecțiilor dobândite în spital din ce în ce mai des. O soluție potențială este lumina ultravioletă, care are o eficiență de peste 96%.

Tehnologia ultraviolete (UV) dezvoltată de o firmă din New York elimină peste 96% din agenții patogeni din sălile de operații și pe echipamentele medicale, comparativ cu 38% folosind metode de curățare manuală care se bazează pe substanțe chimice pentru dezinfectarea suprafețelor, potrivit unui studiu publicat în această lună în American Journal of Infection Control (AJIC).

Îngrijirea sănătății este într-o luptă constantă pentru a menține un mediu curat și fără patogeni. Pentru a îmbunătăți calitatea și a reduce riscul, spitalele folosesc protocoale consacrate pentru curățarea și dezinfectarea sălilor de operații și a echipamentelor medicale cu șervețele chimice după fiecare caz. Echipamentele medicale variază de la roboți chirurgicali, microscopuri și scanere până la paturi și targă pentru pacienți.

„Provocarea din punct de vedere al controlului infecțiilor este că microbii și bacteriile sunt invizibile pentru ochiul uman și există potențial de erori în procesul de curățare și dezinfectare manuală, indiferent dacă este atribuită personalului necorespunzător, pregătirii slabe, sau lipsei de respectare a producătorilor, instrucțiuni sau alte erori umane”, a declarat Donna Armellino, vicepreședinte Northwell Health, care a fost autorul principal al acestui studiu. Printre alți factori, de exemplu, dezinfectanții pot avea o diluare greșită, pot fi incompatibili cu materialele folosite pentru curățare, pot să nu fie în contact cu echipamentul suficient de mult sau substanțele chimice pot fi depozitate în mod necorespunzător, reducând eficacitatea în distrugerea a agenților patogeni, ea a spus.

Eficiență maximă 

Pentru a evalua standardul actual de curățare și dezinfectare în sălile de operații, clinicienii de la Northwell au făcut echipă cu frima care a dezvoltat un dispozitiv focalizat cu ultraviolete (FMUV) multivector, care este utilizat pentru a suplimenta curățarea manuală. FMUV durează 90 de secunde pentru a dezinfecta complet suprafețele. Ei au evaluat standardul actual de curățare în sălile de operații cu și fără utilizarea FMUV.

Ca parte a studiului, cercetătorii au evaluat prezența agentului patogen prin efectuarea de teste pe echipamente care aveau formate colonii (CFU). CFU-urile reprezintă agenți patogeni care ar putea crește riscul unei infecții dobândite în spital. Testarea a fost făcută înainte de curățarea manuală, după curățarea și dezinfectarea manuală a substanțelor chimice și după tehnologia automată cu lumina FMUV, folosind o tehnică de evaluare în cinci puncte. Aglomerările de CFU după dezinfectarea manuală-chimică, în comparație cu pre-curățarea, au arătat o eficacitate de 38% în uciderea agenților patogeni, în timp ce procesul de utilizare a FMUV a fost eficient cu 96,5 la sută la reducerea nivelului de CFU-uri raportate.

„Studiul susține faptul că sălile de operație sunt curate, dar nu la fel de curate pe cât ne-am dori să le avem prin curățarea și dezinfectarea manuală cu substanțe chimice. FMUV are potențialul de a schimba curățenia sălilor de operații”, a spus dr. Armellino.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel