Sănătate mentală: de ce nu e bine să le faci pe toate. Sfaturi pentru mame

Plaja, piscină, COVID-19
Încărcătura mentală la care ajung părinții, mamele îndeosebi, din cauza prea multor sarcini zilnice poate duce la burnout, dezamăgire și lucruri făcute prost.

Sănătate, sfaturi, mame. Medicul internist din SUA Neha Pathak scrie pe blogurile webmd câteva recomandări despre cum părinții să iasă din aceste situații de epuizare mentală prin împărțirea realistă a sarcinilor zilnice din familie, nu prin cedare tuturor treburilor de zi cu zi asupra unui singur om, de regulă mamele. Ele au acest "obicei" de a lua asupra lor toate sarcinile.

Neha Pathak dă un exemplu frecvent întâlnit într-o familie: tatăl duce una dintre fiice cu o oră întârziere la meciul de fotbal, mama răspunde la mailul de înscriere la o tabără de vară pentru cele două fete ale sale, dar uită să-l trimită. 

"Mulți dintre noi, în special femeile, constatăm că avem un rol non-stop, neconfirmat în planificarea momentului și a felului în care se întâmplă efectiv aceste sarcini. Este "încărcarea mentală" infamă - urmărirea tuturor detaliilor logistice, nu numai pentru propria noastră activitate și bunăstare, ci pentru activitățile și bunăstarea fiecărui membru al familiei", notează medicul internist pe blogurile webmd.

Neha amintește un studiu comandat în 2017 de lanțul Bright Horizons în care 69% dintre mame se simt împovărate de încărcătura mentală, 52% dintre ele au sentimentul de epuizare/burnout din pricina responsabilităților casnice. Iar uneori această încărcătură mentală se transformă într-o supraîncărcare și creează un sentiment iminent de sfârșit de lume. Însă pentru a nu se mai repeta acest sentiment, medicul internist oferă câteva sfaturi:

1. Listele scrise, nu cele mintale - "soțul meu și cu mine petrecem o noapte pe săptămână scriind totul pe note lipicioase și luăm sarcinile pe care fiecare dintre noi dorește să le gestioneze. Împărțirea și cucerirea face totul mult mai ușor și acum pot șterge o sarcină în mintea mea odată ce am făcut-o, ceea ce eliberează un spațiu mental".

2. Listele să fie realiste – odată puse pe hârtie, părinții se pot asigura că unul dintre ei nu este prea încărcat de sarcini și le-au distribuit echitabil.

3. Fără sentimentul de vinovăție - "lucrul cu soțul meu a ajutat, de asemenea, la îndepărtarea sentimentului de "vină a mamei" sau a sentimentului că ar trebui să reușesc să o gestionez pe toate ... "

4. Acceptare - obișnuința unei mame de a le face pe toate nu va dispărea rapid, ci în timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel