Șapte transplanturi în șase zile: se întâmplă la Iași

Transplant organe
Medicii de la Spitalul "Dr.C.I.Parhon" din Iaşi au efectuat, în ultimele şase zile, şapte intervenţii de transplanturi de rinichi. Majoritatea au fost făcute în urma unor prelevări de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Dr.C.I.Parhon", Ionuţ Nistor, a declarat că în urma a trei prelevări de organe de la donatori în moarte cerebrală, şase persoane aflate pe lista de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală. Cel de-al şaptelea transplant a fost realizat de la un donator viu - sora unui bărbat de 40 de ani i-a donat acestuia rinichiul de care avea nevoie. Acesta a declarat că ultima prelevare a avut loc la Spitalul din Moineşti, ulterior ambii rinichi fiind transplantaţi în cursul zilei de miercuri unor bărbaţi aflaţi pe lista de aşteptare.
„Este un început intens care dă speranţă celor 400 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, pacienţi care fac trei şedinţe pe săptămână. Această activitate intensă a Centrului de Transplant de la Spital 'Dr.C.I.Parhon' continuă activitatea de anul trecut, când au fost realizate 40 de transplanturi. A fost o mobilizare extraordinară a echipelor coordonate de prof. univ. dr. Adrian Covic. Această frecvenţă arată că Centrul de Transplant este unul modern şi similar cu orice centru de profil din Europa. Suntem extrem de mândri de performanţa colegilor noştri. Într-o perioadă în care calitatea şi actul medical din spitalele româneşti este pusă la îndoială, această performanţă deosebită merită apreciată şi evidenţiată”, a declarat Ionuţ Nistor.
Persoanele care au primit rinichii sunt din judeţele Vaslui, Bacău, Suceava, Focşani şi Iaşi, şi au vârste cuprinse între 27 şi 51 de ani. Cel mai tânăr primitor este o femeie în vârstă de 27 de ani din Vaslui care făcea dializă de zece ani. „Pentru această pacientă este o şansă să reintre în normal după ce cea mai frumoasă perioadă din viaţă, de la 17 la 27 de ani, a petrecut-o pe dializă. Pentru toţi aceşti pacienţi sperăm ca viaţa să intre în normal, la fel şi pentru cât mai mulţi pacienţi care sunt înscrişi pe lista de aşteptare", a mai declarat Ionuţ Nistor, potrivit Agerpres.

Medicii spun că starea tuturor pacienţilor este una bună şi se află în continuare sub supraveghere de specialitate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel