Schizofrenia, diagnosticată precoce cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Creier
Un instrument de Inteligență Artificială care poate diagnostica precoce schizofrenia prin analiza scanărilor cerebrale a fost creat de cercetători canadieni.

Cercetătorii Universității din Alberta, Canada, au dezvoltat un instrument de Inteligență Artificială pentru a prezice schizofrenia prin analiza scanărilor cerebrale. În cercetările publicate recent, respectivul instrument a fost folosit pentru a analiza imagini funcționale de rezonanță magnetică a 57 de rude sănătoase de gradul I (frați sau copii) ale pacienților cu schizofrenie. Concluzia? A identificat cu acuratețe cei 14 indivizi care au obținut cel mai mare scor pe o scară de trăsături de personalitate schizotipale auto-raportate.

Schizofrenia afectează calitatea vieții provocând iluzii, halucinații, vorbire dezorganizată, probleme cu gândirea și lipsa motivației și este tratată de obicei cu o combinație de medicamente, psihoterapie și stimulare a creierului. Rudele de gradul întâi ale pacienților au un risc de până la 19% de a dezvolta schizofrenie pe parcursul vieții, comparativ cu riscul general al populației de mai puțin de 1%.

”Instrumentul nostru bazat pe dovezi analizează semnătura neuronală din creier, cu potențialul de a fi mai precis decât diagnosticul doar prin evaluarea subiectivă a simptomelor. (...) Scopul este ca instrumentul să ajute la diagnosticarea precoce, să studieze procesul bolii schizofreniei și să ajute la identificarea grupurilor de simptome", susține autorul principal Sunil Kalmady Vasu, specialist la Facultatea de Medicină-Stomatologie. Acesta a mai subliniat că instrumentul nu înlocuiește diagnosticul unui psihiatru, se arată într-un comunicat al universității amintite.

Instrumentul se numește EMPaSchiz și a fost folosit anterior pentru a prezice un diagnostic de schizofrenie cu o precizie de 87% prin examinarea scanărilor cerebrale ale pacienților. Cercetătorii folosesc aceleași principii pentru a dezvolta algoritmi care să prezică rezultate precum mortalitatea și readmisia pentru insuficiența cardiacă la pacienții cardiovasculari.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel