Scintigrafia, investigație de precizie în cancer. Dr Ruxandra Vlădescu dă detalii

Scintigraf Sanador
EXCLUSIV
Dr. Ruxandra Vlădescu, de la Centrul Oncologic Sanador, a explicat la Interviurile DC Medical ce este scintigrafia și cum este utilizată în oncologie.

Dr. Ruxandra Vlădescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Medicină Nucleară, cu competențe în CT și Ecografie Generală, la Centrul Oncologic Sanador din Capitală, a explicat la DC Medical ce este scintigrafia și cum funcționează în oncologie, în ce domenii poate fi utilizată și care sunt beneficiile aceste investigații medicale.

Potrivit ei, această investigație medicală poate detecta o tumoră începând de la 0,5 cm, ceea ce însemană că poate fi detectată în stadiu incipient, ceea ce duce la creșterea șanselor de vindecare. Ea a arătat că scintigrafia se poate face țintit pe diferite organe precum creier, cord, plămâni sau oase. „Cea mai frecventă este în oncologie renală, fiind o metodă de evaluare a funcției renale”, a explicat ea.

Despre felul în care funcționează acest tip de medicină nucleară, ea a explicat: „Principiul de realizare al imaginii scintigrafice este existența unei molecule care are proprietatea de a fi metabolizată, atunci când este introdusă în circulația sanguină, la nivelul organului căruia îi este dedicată”, a mai arătat ea. Practic, e vorba de o simplă injecție intravenoasă cu 0,5 cm de ser fiziologic în seringă, dar care conține molecula respectivă, care este diferită pentru fiecare organ în parte. „Molecula aceasta, ajungând la nivelul organului căruia îi este «dedicată», este metabolizată. Dar pentru a putea vedea efectul acestui metabolism, celula respectivă, molecula, este marcată cu un izotop radioactiv, care are o energie, un domeniu energetic utilizabil în medicină și este absolut sigur pentru pacient”, a mai explicat ea.

Practic, cu ajutorul acestui complex moleculă-izotop radioactiv, după o perioadă de așteptare de circa jumătate de oră (până la două ore în cazul scintigrafiei osoase), medicul va putea vedea exact modificările patologice apărute în organul care este țintit. „De exemplu, pentru scintigrafia cardiacă există o moleculă care, împreună cu izotopul radioactiv, se duce preferențial în circulația miocardică. În urma scintigrafiei obținem o mulțime  de informații despre cord, despre cum funcționează și care este statusul mușchiului cardiac, dacă există zone de necrocză sau dacă există zone mai puțin vascularizate”, mai arată medicul.

Odată luate imaginile în urma scanării, medicul poate să constate dacă au apărut modificări patologice și, de asemenea, poate stabili cu mare precizie diagnosticul și, eventual, terapia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel