Scrisoare deschisă și semnături pentru susținerea lui Raed Arafat: cine le organizează

Ambulanță SMURD
Angajații din urgențe și SMURD au trimis o scrisoare deschisă și strâng semmnături pentru susținerea șefului DSU, Raed Arafat.

 Angajaţii din unităţile de primire a urgenţelor, camerele de primire a urgenţelor şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au trimis o scrisoare deschisă şi strâng semnături din toată ţara pentru a-şi arăta susţinerea faţă de sistemul public de urgenţă şi de şeful DSU, Raed Arafat.

Prof univ dr Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi, spune că această scrisoare deschisă a fost elaborată pentru a nu ajunge în situaţia în care românii să îşi piardă încrederea în cei care zi de zi le salvează viaţa.

"În calitate de profesionişti care reprezintă principalele servicii medicale de urgenţă din România, spitaliceşti şi prespitaliceşti (Structuri Primiri Urgenţe şi SMURD) observăm că în ultima perioadă, Sistemul Naţional de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Prim Ajutor Calificat este ţinta unor atacuri, punctate intenţionat în momente de criză, atacuri ce subminează încrederea populaţiei în structurile sistemului de urgenţă şi sunt dureroase pentru medici, asistenţi medicali, paramedici, piloţi, salvatori, ofiţeri ISU, toţi cei care muncesc serioşi şi dăruiţi pentru sănătatea semenilor lor. Dacă această structură cu rol strategic, al cărei scop este salvarea de vieţi omeneşti, îşi pierde vreun element, se poate ajunge la un dezechilibru funcţional, iar siguranţa cetăţeanului român ar avea de suferit", spun autorii scrisorii deschise, citați de agerpres.ro.

Conform documentului, rezultatele sondajelor privind încrederea populaţiei în diverse categorii socio-profesionale arătau, în februarie 2018, că românii au cea mai multă încredere în pompieri şi personalul medical care deservesc SMURD, dar şi unităţile de primiri urgenţe.

"Afirmaţiile din ultimele zile ne fac să reacţionăm şi să vă reamintim că toţi aceşti oameni fac zi de zi totul 'pentru ca alţii să trăiască' sub o coordonare unică a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat, dr. Raed Arafat. Există evenimente tragice (accidente, incendii) care zguduie întreaga ţară şi care uneori duc chiar la schimbări majore în plan politic. Pentru noi însă fiecare caz este unul dramatic, fiecare pacient care accesează sistemul de urgenţă are o durere, iar noi, la fel ca dr. Raed Arafat, trebuie să-i ascultăm şi să-i ajutăm necondiţionat pe toţi: 'asistenţa medicală de urgenţă este un drept al cetăţeanului şi o datorie a statului' şi credem că nimeni nu şi-ar imagina că atunci când cade din picioare pe stradă, salvatorii s-ar gândi dacă să înceapă sau nu manevrele de resuscitare, în funcţie de posibilităţile de decontare financiară a acelui caz. Doar pe criterii medicale sunt efectuate şi intervenţiile echipajelor aeriene şi cele ale echipelor medicale din Unităţile Primire Urgenţe, UPU-SMURD", se menţionează în scrisoarea deschisă.

În acelaşi document se precizează că pentru ca fiecare om să aibă o şansă la viaţă din 2006 a fost creat Titlul IV din Legea 95, legislaţie primară şi secundară în domeniul urgenţei, şi că au existat şi există programe de dotare cu echipamente şi formare a personalului. De asemenea, se afirmă faptul că SMURD este una dintre cele mai performante structuri de acest gen din Europa


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel