Semnele AVC-ului, explicate pe înțeles de medicul Cristian Pandrea

Dr Cristian Pandrea. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicul Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului CPU/AMBULANȚĂ de la Spitalul Clinic Sanador, detaliază care sunt semnele ce anunță un AVC.

Accidentul vascular cerebral face parte din ansamblul de boli cardiovasculare, afecțiuni care reprezintă principala cauză de mortalitate în cadrul populației de diverse vârste.  

”Ca atare, e o boală severă pe de o parte, iar pe de altă parte, în anumite situații, semnele și simptomele care pot apărea sunt destul de evidente și destul de îngrijorătoare pentru cei care suferă un atac cerebral sau pentru aparținători, familia acestora”, afirmă medicul Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului CPU/AMBULANȚĂ de la Spitalul Clinic Sanador, pentru DC Medical.

Potrivit specialistului, semnele care îl anunță și care ar trebui să reprezinte semnale de alarmă pentru unele persoane sau pentru cei care îi înconjoară.

”Aceste semne și simptome pornesc reflectă tipul de leziune cerebrală care are loc, întinderea sau cât de mare este porțiunea din creier afectată  care zonă din creier e afectată.

(…) Simptomele sunt legate de acele activități pe care omul le poate desfășura și pe care AVC-ul le afectează. Se referă la cele vizibile – funcția de vorbire e una dintre cele care e afectată și de la începutul AVC-ului, dar e și evidentă - atunci când relaționăm cu un om e cea prin vorbă. Deci e ușor de observat atunci când apare o tulburare de vorbire. O a doua funcție dintre cele afectate e aceea de mișcare. Motilitatea organismului și AVC-ul, în multe dintre situații, afectează capacitatea pacientului respectiv de a se mișca a unora dintre segmentele corpului cum ar fi membrele, poate mișcarea capului, mișcarea ochilor și așa mai departe

Tulburarea acestor mișcări sunt semne de alarmă pentru oricine se află în jur, inclusiv pentru pacient”, explică medicul Pandrea.

Mai sunt semne și simptome mai puțin vizibile pentru cei din jur, adaugă specialistul. Se referă la dimensiunea pupilelor, ”altele pot fi legate de anumite funcții care nu sunt la vedere cum ar fi funcția de excreție. Principalele semne care sunt la vedere, repet, sunt cele legate de ceea ce e vizibil, adică de vorbire, ochii care pot devia într-o parte sau cealaltă în funcție de localizarea AVC-ului, de mișcarea segmentelor corpului”.

Pe 29 octombrie se marchează Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel