Sforăitul, cauze și complicații

Ca să nu mai sforăi ai putea să dormi ridicat pe o pernă
Aproape jumătate dintre adulți sforăie când dorm. Pentru unii, nu este o problemă. Pentru alții, sforăitul poate afecta calitatea somnului partenerului de viață. Sforăitul poate fi, de asemenea, asociat cu apneea de somn, o afecțiune care afectează capacitatea unei persoane de a respira și calitatea somnului. Dar ar putea fi mai mult decât atât!

„Sforăitul ar putea sugera ceva mai mult", a spus Dr. Neerav Goyal, directorul departamentului de chirurgie a capului și gâtului, de la Penn State Health.

Sforăitul este cauzat de gâtul relaxat sau de țesutul nazal care vibrează atunci când se pliază, în timp ce corpul este întins orizontal în timpul somnului.

Cauzele sforăitului

„Are mult de-a face cu cum trece aerul prin nas și gură", a spus Goyal. „Când dormim, tonul muscular se relaxează și țesuturile vibrează ca o coardă a unui instrument muzical".

Cei care dorm pe spate sunt mai predispuși la sforăit decât la cei care dorm pe lateral din cauza faptului că gravitatea pliază țesuturile și mușchii din căile respiratorii. Uneori, somnul pe o pernă înaltă sau într-un scaun înclinat, în loc de la orizontală, poate ajuta la diminuarea sforăitului.

Pentru unii, sforăitul este cauzat de o obstrucție anatomică genetică, cum ar fi un septul deviat, amigdalele mari, un palat moale sau o circumferință mare a gâtului.

Persoanele cu tulburări cum ar fi paralizia cerebrală sau bolile degenerative pot fi predispuse la sforăit, deoarece au un tonus mai mic al mușchilor. Medicamentele (cum ar fi sedativele) și alcoolul pot scădea, de asemenea, tonusul muscular.
Cei care sunt supraponderali sau obezi cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25 pot fi, de asemenea, în pericol, deoarece pot avea țesut și greutate suplimentară în jurul căilor respiratorii.

Alții doar sforăie, ocazional, când au alergii sau le este frig.

Complicațiile sforăitului

Sforăitul devine o problemă atunci când interferează cu abilitatea cuiva sau a partenerului de pat de a avea un somn odihnitor. În unele cazuri, sforăitul este asociat cu apnea de somn, în care o persoanei care doarme i se oprește respirația, nivelul de oxigen scade și ea se trezește sufocată, împiedicând astfel o noapte liniștită.

„Dacă sforați și simțiți că aveți un somn de slabă calitate, ar fi o idee bună să vă mergeți la medicul de familie despre evaluarea apneei de somn", a spus Goyal.

Apnea de somn netratată poate forța plămânii și inima să facă „ore suplimentare", adică să muncească în plus.
Apneea de somn poate contribui, de asemenea, la alte condiții care pun în pericol viața, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral (AVC) și adormirea la volan.

În cazul în care o obstrucție se află în zona nazală, tratamentele pot include benzi de inspirație purtate lungă durată care trag în afară laturile nasului pentru a îmbunătăți fluxul de aer sau repararea chirurgicală a unui sept deviat.

Atunci când sforăitul este cauzat de o obstrucție a gurii sau a gâtului, pot ajuta aparatele dentare sau repararea chirurgicală a palatului moale.

Goyal a spus că schimbările stilului de viață, precum pierderea kilogramelor în plus – slăbirea – „vor avea cu siguranță un impact mare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel